Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μαθηματικός και λογιστής από το... ChatGPT - Τα επαγγέλματα που εκτίθενται περισσότερο

Πηγή: AP

Οι λογιστές είναι μεταξύ των επαγγελματιών που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσίευσε η Wall Street Journal. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον οι μισές λογιστικές εργασίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν πολύ πιο γρήγορα μέσω των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ανάλογη έρευνα της Goldman Sachs συμπέρανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτοματοποίηση του ενός τετάρτου των εργασιών που γίνονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Στην ίδια μοίρα με τους λογιστές βρίσκονται οι μαθηματικοί, οι διερμηνείς, οι συγγραφείς και σχεδόν το 20% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και της OpenAI, της εταιρείας που κατασκευάζει το δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Το εργαλείο έχει προκαλέσει ενθουσιασμό και ανησυχία σε εταιρείες, σχολεία, κυβερνήσεις αλλά και στο ευρύ κοινό για την ικανότητά του να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και να παράγει - όχι απαραίτητα ακριβές ή αμερόληπτο - περιεχόμενο.

Οι ερευνητές εξέτασαν την έκθεση των επαγγελμάτων στη νέα τεχνολογία. Ανέλυσαν τα καθήκοντα ενός επαγγέλματος όπου τα συστήματα γλωσσικών μοντέλων μπορούν να μειώσουν κατά 50% τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα τελευταίας τεχνολογίας γλωσσικά μοντέλα υπερέχουν σε εργασίες όπως η μετάφραση, η ταξινόμηση, η δημιουργική γραφή και η παραγωγή κώδικα υπολογιστή.

Διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, εκτεθειμένο είναι το 80% των εργαζομένων σε επαγγέλματα όπου τουλάχιστον μία εργασία μπορεί να εκτελεστεί ταχύτερα μέσω τεχνολογίας. 

Οι θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν λιγότερο αφορούν μάγειρες, μηχανικούς μοτοσικλετών και εργάτες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Κουβέντα για την... ταμπακιέρα 

Οι ερευνητές δεν προέβλεψαν αν θα χαθούν θέσεις εργασίας ή ποιεςποιων οι θέσεις εργασίας θα χαθούν, δήλωσε ο Matt Beane, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, ο οποίος μελετά τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας και δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Η έκθεση δεν προβλέπει τίποτα όσον αφορά το τι θα αλλάξει και πόσο γρήγορα θα αλλάξει», ανέφερε. «Οι άνθρωποι απορρίπτουν τις αλλαγές που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά τους» και η διαδικασία εφαρμογής των νέων τεχνολογιών φέρνει συχνά διαπραγματεύσεις, αντίσταση, «τρόμο και ελπίδα», τόνισε.

Η μεγάλη πρόκληση 

Η πραγματική πρόκληση για τις εταιρείες, τα σχολεία και τους φορείς χάραξης πολιτικής, ανέφερε ο κ. Beane, είναι να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν. 

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε, και μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση των εργαζομένων ώστε να συνεργάζονται αποτελεσματικά με την τεχνολογία και τον επανασχεδιασμό των θέσεων εργασίας ώστε να ενισχυθούν η αυτονομία, οι μισθοί και οι προοπτικές καριέρας.

Εργαζόμενοι έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για να επιταγχύνουν τους χρόνους εργασίας τους, αν και πολλοί εργοδότες ανησυχούν για την ασφάλεια και την ακρίβεια.

Πειραματισμοί

Ο Michael Quash, ένας 32χρονος μηχανικός ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων με έδρα το Ρίτσμοντ, Va.-, δήλωσε ότι έχει διαπιστώσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιεί το ChatGPT για μονότονες εργασίες ή για να επεξεργαστεί σύνθετα προβλήματα κωδικοποίησης. «Το ChatGPT μπορεί να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος», δήλωσε.

Ο εργοδότης του, η Audacy Inc., δήλωσε ότι αφήνει τους υπαλλήλους να πειραματιστούν με το εργαλείο. «Όπως πολλές εταιρείες μέσων ενημέρωσης, πιστεύουμε ότι αξίζει το ChatGPT για ορισμένες διαδικασίες», δήλωσε η Sarah Foss, επικεφαλής τεχνολογίας της Audacy.

Αλλες πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο και να παράγει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι οι άνθρωποι. Σε ένα πείραμα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης που επικεντρώθηκε σε επαγγελματίες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, οι ερευνητές χώρισαν σε δύο ομάδες 444 συγγραφείς, εμπόρους, συμβούλους και εργαζόμενους από διάφορους κλάδους.

Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να ολοκληρώσουν σύντομες γραπτές εργασίες, ενώ μόνο η μία μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ChatGPT.

Όσοι είχαν πρόσβαση στο ChatGPT ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους 10 λεπτά γρηγορότερα. Οι αναγνώστες που αξιολόγησαν την ποιότητα των εργασιών ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη τα πήγαν καλύτερα από την άλλη ομάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία κυκλοφόρησε τον Μάρτιο και δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Μια άλλη εργασία που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από ερευνητές της Microsoft, η οποία επενδύει δισεκατομμύρια στην OpenAI, ανέλυσε τις δυνατότητες του GPT-4, της τελευταίας έκδοσης του εργαλείου της OpenAI, και διαπίστωσε ότι μπορεί να διεκπεραιώσει «νέες και δύσκολες εργασίες» με «επιδόσεις ανθρώπινου επιπέδου», σε τομείς όπως τα μαθηματικά, την κωδικοποίηση, την ιατρική, τη νομική και την ψυχολογία.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ