Νέα
  • ΓΔ: 1258.17 +0.60%
  • Τζίρος: 160,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιταλία: Η Μελόνι θέλει σύμμαχο τη Γαλλία στο Μεταναστευτικό

Πηγή: Associated Press

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν και συνεχίζουν να διαρρέουν από την τελευταία συνάντηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού με τον Γάλλο ομόλογό της, Εμανουέλ Μακρόν στις Βρυξέλλες, το κλίμα στις σχέσεις Ρώμης και Παρισιού, άρχισε να αλλάζει.

Η ευθεία σύγκρουση για το ποιός θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια του στα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων αποτελεί πλέον παρελθόν. Τώρα, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, Τζόρτζια Μελόνι, ζητά τη βοήθεια του Γάλλου προέδρου για να στηριχθεί οικονομικά η Τυνησία και να αποφευχθεί η κατάρρευσή της. Κάτι που θα προκαλούσε ένα νέο, τεράστιο κύμα προσφύγων προς την Ιταλία και πιθανώς, και προς τις γαλλικές ακτές.

Η νέα σύμπλευση των δυο χωρών αφορά, όμως, και άλλους τομείς: από τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας (με μεγαλύτερη ελαστικότητα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις για υποδομές) μέχρι την ατζέντα της πυρηνικής ενέργειας, η οποία  αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Παρίσι. «Θέλουμε να συνεργαστούμε, με θετικό, αποδοτικό τρόπο», δήλωσε η Μελόνι.

Η Ιταλία στηρίζει Μακρόν...

Η Ιταλία, στα πλαίσια της νέας αυτής σχέσης, προσπαθεί να πετύχει και την εξαίρεση των βιοκαυσίμων από το υποχρεωτικό τέλος που η ΕΕ έχει ορίσει για το 2035. «Θέτουμε κάποιους στόχους, αλλά το ποιες τεχνολογίες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, δεν νομίζω ότι πρέπει να αποτελεί υποχρεωτικό δόγμα», επιμένει η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Πολλά στελέχη της κυβέρνησής της επιμένουν ότι, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα παραμένουν πολύ ακριβά, σε τιμές απαγορευτικές για την πλειονότητα των πολιτών.

Γενικότερα, πάντως, η  Ρώμη δείχνει διατεθειμένη να στηρίξει τον Γάλλο πρόεδροσε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για  την εσωτερική κατάσταση στην χώρα του.

Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης, η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας, άλλαξε εντυπωσιακά γραμμή. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, κατηγορούσε τον Μακρόν για νέο-αποικιακή πολιτική και για εγωιστική προσέγγιση του μεταναστευτικού. Τώρα διαπίστωσε, όπως φαίνεται, ότι  οι ευρύτερες ευρωπαϊκές ισορροπίες, επιβάλλουν μια ρεαλιστική όσο και ψύχραιμη στρατηγική.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ