Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επανεξέταση των κανόνων για τις τράπεζες προανήγγειλε η Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα πως οι κανόνες ρύθμισης και εποπτείας των τραπεζών πρέπει να επανεξεταστούν μετά την αποτυχία των Silicon Valley Bank και Signature Bank να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος.

Σε σχόλια που έχουν ετοιμαστεί για να δημοσιοποιηθούν στη National Association for Business Economics, η Γέλεν κάλεσε επίσης για ισχυρότερη ρύθμιση του αυξανόμενου μη τραπεζικού, ή «σκιώδους τραπεζικού», τομέα.

Η Γέλεν είπε πως η μείωση το 2018 των κεφαλαιουχικών απαιτήσεων των τραπεζών και της ενισχυμένης εποπτείας των μικρών και μεσαίων τραπεζών με περιουσιακά στοιχεία κάτω των 250 δισ. δολαρίων θα πρέπει να επανεξεταστεί.

«Κάθε φορά που μια τράπεζα καταρρέει, είναι αιτία για σοβαρή ανησυχία. Οι ρυθμιστικές απαιτήσεις έχουν χαλαρώσει τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω πως χρειάζεται να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο αυτών των αποφάσεων απορρύθμισης και να αναλάβουμε τις απαραίτητες ενέργειες ως απάντηση».

Είπε πως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ρύθμισης των τραπεζών που τέθηκαν σε ισχύ μετά την κρίση του 2008 βοήθησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ να αντεπεξέλθει στα σοκ, περιλαμβανομένης της πανδημίας της COVID-19.

«Όμως η κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών αυτόν τον μήνα δείχνει πως η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σημαντικά ισχυρότερο από ό,τι ήταν πριν από 15 χρόνια.

«Αυτό αποτυπώνεται ίσως με τον καλύτερο τρόπο στο γεγονός ότι έχουμε δει μια σχετική σταθερότητα γενικά στον τραπεζικό τομέα αυτόν τον μήνα, ακόμη κι αν αυξήθηκαν οι ανησυχίες για συγκεκριμένα ιδρύματα», είπε.

Όμως η Γέλεν είπε πως είναι σημαντικό οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εξετάσουν κατά πόσον τα υπάρχοντα καθεστώτα εποπτείας και ρύθμισης «είναι επαρκή για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες σήμερα. Πρέπει να δράσουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους αν χρειαστεί».

Η Γέλεν επανέλαβε σχόλια που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο Οικονομικών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation -FDIC) είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν και πάλι τα ίδια εργαλεία που χρησιμοποίησαν προκειμένου να προστατεύσουν τους καταθέτες από τη χρεοκοπία των τραπεζών SVB και Signature.

«Και θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε επιπρόσθετες ενέργειες αν απαιτηθεί», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίζει ποια θα μπορούσε να είναι αυτά τα βήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ