Νέα
  • ΓΔ: 1456.09 +0.63%
  • Τζίρος: 74,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αντιδράσεις για τη βράβευση Μέρκελ με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας

Η πρώην καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα τιμηθεί σήμερα με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, την υψηλότερη τιμή του γερμανικού κράτους, από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Μέχρι τώρα, μόνο δύο πρώην καγκελάριοι, ο Κόνραντ Αντενάουερ και ο Χέλμουτ Κολ -και οι δύο Χριστιανοδημοκράτες (CDU)- έχουν λάβει το συγκεκριμένο βραβείο. Η απόφαση του κ. Σταϊνμάιερ ωστόσο αποδεικνύεται μάλλον αμφιλεγόμενη.

«Η Ανγκλα Μέρκελ ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε λόγο για τη μοίρα της χώρας μας από την κορυφή και βίωσε όλες τις κακουχίες της πολιτικής», δήλωσε η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν στο δίκτυο (RND). «Εδώ και 16 χρόνια, πολλοί σκέφτηκαν συχνά, "γιατί το κάνει αυτό στον εαυτό της". Αυτό που την ωθούσε ήταν η βαθιά σοβαρότητα και το μεγάλο αίσθημα καθήκοντος με το οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και διέπρεψε στις πολλές κρίσεις της θητείας της με αίσθημα ισορροπίας», πρόσθεσε η κυρία Έσκεν και αναφέρθηκε στην ακεραιότητα και την αίσθηση του χιούμορ της πρώην καγκελαρίου, η οποία «αντιμετώπιζε έτσι όλες τις επιθέσεις που συχνά τροφοδοτούνταν από την περιφρόνηση και το μίσος για τις ισχυρές γυναίκες». Η αρχηγός του SPD, η οποία συνεργάστηκε με την κυρία Μέρκελ στην τελευταία κυβέρνησή της, ανέφερε ακόμη ότι εκτιμά ιδιαίτερα τις διπλωματικές ικανότητές της, «τη σοφία και την ενσυναίσθησή της, χαρακτηριστικά με τα οποία είχε επανειλημμένα καταφέρει να δημιουργήσει βιώσιμους συνασπισμούς - ιδιότητες ανεκτίμητες στους προβληματικούς και γεμάτους κρίσεις καιρούς μας».

Ο Γενικός Γραμματέας των Φιλελευθέρων (FDP) Βιτζάν Ντζιρ-Σαράι δήλωσε πάντως από την πλευρά του, επίσης στο RND, ότι στο τέλος της θητείας της κυρίας Μέρκελ η χώρα δεν ήταν σε καλή κατάσταση, τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι «το ιστορικό μεγαλείο στην πολιτική μπορεί να αναγνωριστεί μόνο με σημαντική χρονική καθυστέρηση».

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Όμνιντ Νουριπούρ δήλωσε στο ίδιο δίκτυο ότι η πρώην καγκελάριος καθόρισε τη Γερμανία όσο λίγοι και «δεν χρειάζεται να συμφωνεί κανείς με όλο το έργο της προκειμένου να αναγνωρίσει τα μεγάλα πλεονεκτήματά της», ενώ ο συμπρόεδρος της Αριστεράς Μάρτιν Σίρντεβαν χαρακτήρισε το βραβείο που θα λάβει η κυρία Μέρκελ «λείψανο από την αυτοκρατορική εποχή» και σημείωσε ότι η πρώην καγκελάριος είχε αμφιλεγόμενο ρόλο, για τον οποίο απαιτείται μάλλον κριτική παρά έπαινος.

«Η Μέρκελ κατέστρεψε τη Γερμανία και την άφησε ερειπωμένη», δήλωσε στο RND από την πλευρά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Στέφαν Μπράντνερ.

Πριν από λίγους μήνες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στους «μεγάλους καγκελάριους» είχε κάνει λόγο μόνο για τον Κόνραντ Αντενάουερ, τον Βίλι Μπραντ και τον Χέλμουτ Κολ, ενώ ειδικά για την κυρία Μέρκελ, είχε σημειώσει ότι «η λίστα είναι προς το παρόν πλήρης και είναι πολύ νωρίς για οριστική εκτίμηση». Είχε μάλιστα αναφερθεί συγκεκριμένα στο γεγονός ότι «ακόμη και τώρα σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι κάναμε λάθη».

Διαφορετική κριτική ασκεί ο καθηγητής Ιστορίας Αντρέας Ρέντερ, με άρθρο του στην εφημερίδα Tagesspiegel, όπου επισημαίνει ότι με την απόφασή του ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ «βλάπτει τη δημοκρατία και την αξιοπιστία της», ενώ με το βραβείο «επαινεί όχι μόνο το πρώην αφεντικό του, αλλά και την προβληματική κληρονομιά των τελευταίων ετών - και τον ίδιο τον εαυτό του». Ο σημερινός ομοσπονδιακός πρόεδρος είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών υπό την κυρία Μέρκελ και θεωρείται εκ των εμπνευστών της προσέγγισης με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ