Νέα
  • ΓΔ: 899.16 +0.17%
  • Τζίρος: 82,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

SpaceX: Γιατί η NASA χρειάζεται απεγνωσμένα την εταιρεία του Ελον Μασκ

Space X
Πηγή: Space X/ Flickr

Μπορεί τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο να έχουν στρέψει την προσοχή  τους στη SpaceX του Ελον Μασκ, ωστόσο η NASA είναι με διαφορά η πιο γνωστή διαστημική υπηρεσία στον κόσμο, συνώνυμο στην κοινή συνείδηση με την καινοτομία και τον διαρκή αγώνα του ανθρώπου να σπάσει τα δεσμά της βαρύτητας και τον προαιώνιο κύκλο που τον δένει με τη ζωή στη Γη. Κι όμως, από το 2011, όταν απέσυρε από την ενεργό δράση και το τελευταίο Διαστημικό Λεωφορείο, απώλεσε την ικανότητα να στέλνει αστροναύτες στο διάστημα με δικά της μέσα.  Το γεγονός αυτό ανάγκασε τις ΗΠΑ να κάνουν «κράτηση» θέσεων στο διαστημικό σκάφος της Ρωσίας Soyuz για σχεδόν μια δεκαετία, προκειμένου να έχουν εξωατμοσφαιρική, επανδρωμένη δραστηριότητα.

Ελον Μασκ: Στα 74 δισ. δολάρια εκτινάχθηκε η αποτίμηση της SpaceX

Αυτό άλλαξε όταν ο πυραυλικός φορέας Falcon και η κάψουλα Crew Dragon της SpaceX απογειώθηκαν από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy τον περασμένο Μάιο, με τελικό προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η αποστολή αυτή θεωρήθηκε ως η αρχή μιας νέας εποχής για την αμερικανική διαστημική βιομηχανία, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη φορά που οι αστροναύτες μεταφέρθηκαν σε τροχιά από ένα διαστημικό σκάφος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από ιδιωτική εταιρεία.

Πέρα, όμως, από το γόητρο του… made in USA, η σημασία της SpaceX έγκειται σε σκληρά, οικονομικά στοιχεία. Στοιχεία που εν πολλοίς εξηγούν την αστρονομική αποτίμηση της στα 74 δισ. δολάρια.

Η NASA είχε αναθέσει στη SpaceX συμβόλαιο αξίας 3,1 δισ. στο πλαίσιο του προγράμματος Commercial Crew για την ανάπτυξη ενός νέου διαστημικού σκάφους. Το αποτέλεσμα; Η φθηνότερη προσπάθεια υλοποίησης διαστημικών πτήσεων σε σχεδόν 60 χρόνια. Ο έλεγχος της NASA διαπίστωσε ότι η τιμή ανά θέση που προσφέρεται από το SpaceX, είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από τα προηγούμενα προγράμματα, ακόμη και από το Soyuz.

Το πρόγραμμα Apollo είχε κόστος ανά θέση αστροναύτη 390 εκατομμύρια δολάρια ενώ ο αριθμός για το Διαστημικό Λεωφορείο ανέρχεται στα 170 εκατομμύρια δολάρια. Ο έλεγχος της NASA εκτιμά ότι το κόστος ανά θέση του Crew Dragon ανέρχεται σε 55 εκατομμύρια δολάρια. Ουσιαστικά η SpaceX μετατρέπει το διαστημικό ταξίδι σε… commodity, σε εμπορική δραστηριότητα που πλέον πέρα από το τεχνολογικό γόητρο μπορεί να έχει και οικονομική λογική.

Διάγραμμα Space X

Οι επενδύσεις στο διάστημα «απογειώνονται»

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η τεχνολογική πρόοδος πυροδότησε νέο ενδιαφέρον για τις διαστημικές δραστηριότητες καθώς και ένα νέο παγκόσμιο διαστημικό αγώνα με τη συμμετοχή πολλών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Ινστιτούτο Tauri, η συνολική αξία των επενδύσεων στη διαστημική βιομηχανία έχει πραγματικά «απογειωθεί» τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ της περιόδου 2010-2014 και 2015-2019, η συνολική αξία των κεφαλαίων που επενδύθηκαν σε διαστημικές εταιρείες έχει αυξηθεί πέντε φορές. Από το 2015 έως το 2019, καταγράφηκαν περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια «φρέσκων» επενδύσεων στον διαστημικό τομέα, ποσό το οποίο συνιστά κατακόρυφη άνοδο σε σύγκριση με τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν μεταξύ του 2000 και του 2014.

Διάγραμμα
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ