Νέα

Βρετανία: Επανεξετάζει τα μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης - Aνησυχίες για την ασφάλεια

Πηγή: AP

Η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Βρετανίας δήλωσε σήμερα πως θα αρχίσει να εξετάζει τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στους καταναλωτές, στις επιχειρήσεις και στην οικονομία και κατά πόσον χρειάζονται νέοι έλεγχοι σε τεχνολογίες όπως το ChatGPT της OpenAI.

Αν και έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence -- AI) διεξάγεται εδώ και χρόνια, η ξαφνική δημοτικότητα εφαρμογών AI όπως το ChatGPT και το Midjourney έστρεψε το φως των προβολέων σε μια τεχνολογία που θα μπορούσε να ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν τώρα να βρουν μια ισορροπία μέσω της οποίας θα μπορούν να αποτιμήσουν και να χαλιναγωγήσουν ορισμένες από τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες της AI χωρίς να καταστείλουν την καινοτομία.

Η Βρετανία επέλεξε τον Μάρτιο να μοιράσει τη ρυθμιστική ευθύνη για την AI ανάμεσα στα όργανα που εποπτεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία και την ασφάλεια, και τον ανταγωνισμό, αντί να συστήσει ένα νέο σώμα για την τεχνολογία.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) ανέφερε ότι θα αρχίσει να εργάζεται επιδιώκοντας να καταλάβει πώς εξελίσσονται θεμελιώδη μοντέλα που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων χωρίς χαρακτηρισμό, και να αξιολογήσει πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για να συμπληρώσουν διάφορες εργασίες.

H διευθύνουσα σύμβουλος της CMA Σάρα Καρντέλ ανέφερε σε μια δήλωση πως η AI εισέβαλε στη δημόσια συνείδηση και αναπτύσσεται με ταχύτητα.

«Είναι κρίσιμης σημασίας τα ενδεχόμενα οφέλη αυτής της μετασχηματιστικής τεχνολογίας να είναι εύκολα προσβάσιμα στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ οι άνθρωποι να παραμείνουν προστατευμένοι, για παράδειγμα από ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες», είπε.

Η ρυθμιστική αρχή θα συζητήσει κυρίως «τις ευκαιρίες και τους κινδύνους» του τομέα και «θα καταρτίσει κατευθυντήριες αρχές προκειμένου να στηρίξει τον ανταγωνισμό και να προστατεύσει τους καταναλωτές», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η CMA.

Η επανεξέταση στη Βρετανία ακολουθεί έρευνες που γίνονται σε όλο τον κόσμο, από το Πεκίνο μέχρι τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ενδεχόμενους κανόνες για τη ρύθμιση της τεχνολογίας και υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να υιοθετήσουν κανονιστικές ρυθμίσεις για την AI «βασισμένες στον κίνdυνο», οι οποίες θα διατηρούν ταυτόχρονα ένα ανοικτό περιβάλλον για την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών.

Η Ιταλία, μέλος της G7, απαγόρευσε το ChatGPT τον περασμένο μήνα ώστε να ερευνήσει ενδεχόμενη παραβίαση των κανόνων για τα προσωπικά δεδομένα. Αν και η Ιταλία ήρε στη συνέχεια την απαγόρευση, η κίνηση ενέπνευσε ρυθμιστικές αρχές άλλων ευρωπαϊκών χωρών να ξεκινήσουν έρευνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει εκ νέου να δείξει τον δρόμο με μια ad hoc ρύθμιση της ΑΙ, όπως είχε κάνει με τον νόμο για τα προσωπικά δεδομένα.

Η CMA προβλέπει από την πλευρά της να δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά της τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ