Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bloomberg: Βελτιωμένη εικόνα των ευρωπαϊκών τραπεζών δείχνουν τα υπό εξέλιξη stress test

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν στείλει μεγάλα πιστωτικά ινστιτούτα στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), στο πλαίσιο των stress tests που διεξάγονται κάθε δύο χρόνια, έδειξαν ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες για πολλά από αυτά ήταν υψηλότεροι σε σχέση με προηγούμενες ασκήσεις με βάση το δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει την EBA και την ΕΚΤ, οι οποίες διενεργούν τα stress tests, να πιέζουν τις τράπεζες να είναι πιο συντηρητικές στους επόμενους γύρους της άσκησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου.

Τι προβλέπει το δυσμενές σενάριο

Το δυσμενές σενάριο των stress test προβλέπει υψηλό πληθωρισμό και παγκόσμια ύφεση που οδηγεί σε μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6% την επόμενη τριετία, περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες ασκήσεις. Προβλέπει επίσης αυξημένα επιτόκια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, οι τράπεζες τα πάνε καλύτερα χάρη στους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες στην αρχή της άσκησης σε σχέση με το παρελθόν, στην αύξηση των κερδών τους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και τη βελτίωση της ποιότητας των δανείων τους.  

Το αποτέλεσμα των stress test είναι σημαντικό για τις τράπεζες, επειδή δείχνει κατά πόσο είναι έτοιμες να αντέξουν σε ενδεχόμενα σοκ και επηρεάζει επίσης τις απαιτήσεις των εποπτικών Αρχών για το ύψος των κεφαλαίων τους.

Η διανομή μερισμάτων 

Στην περίπτωση που δοθεί «πιστοποιητικό ευρωστίας» μετά την άσκηση, οι τράπεζες θα έχουν ένα σημαντικό επιχείρημα για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους τους παρά την αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θέλουν να ανταμείψουν τους μετόχους τους μετά από χρόνια ισχνών οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά οι εποπτικές Αρχές είναι απρόθυμοι να επιτρέψουν στις τράπεζες να έχουν πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη σε ένα αβέβαιο περιβάλλον. Εκπρόσωπος της EBA δήλωσε ότι θα ήταν πρόωρο να υπάρξουν συμπεράσματα καθώς η αξιολόγηση συνεχίζεται.  

Κατά τη διάρκεια των stress tests είναι σύνηθες να αμφισβητούν οι Αρχές τα αρχικά στοιχεία των τραπεζών, ζητώντας προσαρμογή τους.

Ορισμένοι τραπεζίτες έχουν την εντύπωση ότι οι επόπτες ανέμενα μεγαλύτερο πλήγμα στους κεφαλαιακούς δείκτες, δήλωσαν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ