Νέα
  • ΓΔ: 1193.32 -0.90%
  • Τζίρος: 75,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Airbnb: Η Γαλλία σχεδιάζει να «κλείσει» το φορολογικό κενό που ωφελεί την πλατφόρμα

Πηγή: Unsplash

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας επεξεργάζεται σχέδιο για να κλείσει ένα φορολογικό κενό που ευνοεί τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (Airbnb), δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ.
 
Πολλές μεγάλες γαλλικές πόλεις αντιμετωπίζουν έλλειψη κατοικιών και η ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες μέσα από πλατφόρμες όπως η Airbnb είναι η αιτία μείωσης της προσφοράς ακινήτων.

«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την πολύ ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση της Airbnb. Θα μεταρρυθμίσουμε τους φορολογικούς κανόνες και θα κάνω προτάσεις», δήλωσε ο Λεμέρ στην τηλεόραση BFM.

«Όταν ένα απρόοπτο γίνεται πολύ μεγάλο και η φορολογία είναι πολύ ευνοϊκή, δεν υπάρχει λόγος να διατηρηθεί μια τέτοια φορολογική μεταχείριση που οδηγεί σε υπερβολές», πρόσθεσε.

Bουλευτές από διάφορα κόμματα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ζήτησαν τον περασμένο μήνα πιο αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες για τις μισθώσεις αυτές ώστε να μπει ένα τέλος στην πιο ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι τα σχέδια είναι υπό επεξεργασία και δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος είναι πιθανό να δημοσιευθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σχεδόν το 20% των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού που δεν νοικιάζουν ήδη το σπίτι τους ή μέρος αυτού στην Airbnb σκοπεύουν να το πράξουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του επόμενου έτους στη γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με έρευνα που ανέθεσε η πλατφόρμα στους δημοσκόπους Ifop.

Η Airbnb, η οποία είναι εταιρικός χορηγός των Αγώνων, αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχόλια του Λεμέρ.

Περιορισμοί στο Παρίσι

Υπενθυμίζεται ότι αρχές Μαΐου ο Δήμος του Παρισιού ανακοίνωσε ότι προτίθεται να περιορίσει δραστικά τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, τύπου Airbnb, στις τουριστικές περιοχές της πόλης.

«Θα υπάρξουν διαμερίσματα του Παρισιού όπου θα απαγορευτούν οι κατασκευές νέων τουριστικών καταλυμάτων», δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, διευκρινίζοντας ότι στην παρούσα φάση το μέτρο δεν θα αφορά τις περιστασιακές ενοικιάσεις, δηλαδή, αυτές που δεν υπερβαίνουν τις 120 ημέρες τον χρόνο.

Σύμφωνα με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις, σήμερα προσφέρονται στο Παρίσι για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις περίπου 43.000 επιπλωμένα διαμερίσματα. Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια το ένα στα οκτώ διαμερίσματα που διετίθετο για επαγγελματική χρήση έγινε επιπλωμένο διαμέρισμα βραχυχρόνιας ενοικίασης.

Το 2021 ο Δήμος του Παρισιού προσέφυγε στην δικαιοσύνη κατά της πλατφόρμας Airbnb επειδή έδινε για ενοικίαση χώρους που δεν ήταν καταγεγραμμένοι ως χώροι κατοικίας. Το δικαστήριο καταδίκασε την πλατφόρμα στην επιβολή προστίμου ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ