Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Amazon, Marriott και άλλες εταιρείες υπόσχονται χιλιάδες προσλήψεις προσφύγων στην Ευρώπη

Πηγή: AP

Πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Amazon, η Marriott και η Hilton, δεσμεύτηκαν να προσλάβουν περισσότερους από 13.000 πρόσφυγες τα επόμενα τρία χρόνια στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών γυναικών που διέφυγαν από τη Ρωσία.

Ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, περισσότερες από 40 εταιρείες δήλωσαν ότι θα προσλάβουν ή θα εκπαιδεύσουν συνολικά 250.000 πρόσφυγες, με 13.680 από αυτούς να βρίσκουν άμεσα δουλειά σε αυτές.

«Κάθε αριθμός είναι η ιστορία μιας μεμονωμένης οικογένειας που άφησε τα πάντα, αναζητώντας ασφάλεια, αναζητώντας προστασία και θέλοντας να είναι σε θέση να ανοικοδομηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε η Κέλι Κλέμεντς, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Επομένως, οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι επιχειρήσεις είναι απολύτως απαραίτητες».

Σύμφωνα με την ίδια, 110 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί παγκοσμίως, με περίπου 12 εκατομμύρια από την Ουκρανία, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί ζουν στην Ευρώπη μετά τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων στην ήπειρο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ώθηση για προσλήψεις στην Ευρώπη οργανώθηκε από την Tent Partnership for Refugees, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Chobani, Hamdi Ulukaya, η οποία συνδέει επιχειρήσεις και πρόσφυγες. 

«Μπροστάρης» η Amazon

Η Amazon ηγείται της ομάδας, υποσχόμενη να προσλάβει τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες τα επόμενα τρία χρόνια στην Ευρώπη, ακολουθούμενη από τη Marriott και τη Hilton με 1.500 έκαστη, τη Starbucks και την ISS με 1.000 έκαστη, ενώ μικρότερες είναι οι δεσμεύσεις της Adidas, της L'Oreal, της PepsiCo και της Hyatt.

«Αυτό είναι καλό για εμάς ως εταιρεία, διότι η ευκαιρία να προσθέσουμε ποικιλομορφία στο εργατικό μας δυναμικό θα μας κάνει πιο ισχυρούς», δήλωσε ο Ofori Agboka, αντιπρόεδρος της Amazon που επιβλέπει το ανθρώπινο δυναμικό. «Με την ποικιλομορφία έρχεται η καινοτομία, η δημιουργικότητα, οι διαφορετικές γνώσεις».

Ο ίδιο τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των θέσεων εργασίας θα είναι ωρομίσθιοι σε κέντρα εκπλήρωσης και αποθήκευσης και στη μεταφορά και παράδοση.

Η Amazon ανακοίνωσε περικοπές 27.000 θέσεων εργασίας νωρίτερα φέτος, στο πλαίσιο ενός κύματος απολύσεων μετά την αύξηση των προσλήψεων από τις εταιρείες τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αυτές οι απολύσεις επηρέασαν κυρίως τις μισθωτές θέσεις εργασίας γραφείου, δήλωσε ο Agboka.

Από τις βόμβες στο Κίεβο, στην Amazon

Η Daria Sedihi-Volchenko εγκατέλειψε το Κίεβο πέρυσι και τώρα εργάζεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας ως ανώτερη υπεύθυνη προγράμματος για ένα πρόγραμμα της Amazon Web Services που παρέχει δωρεάν τεχνολογική εκπαίδευση για Ουκρανούς. Λέει ότι περίπου το 40% όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν έχουν τεχνολογικό υπόβαθρο.

«Πέρασα τον ίδιο δρόμο που περνούν πολλοί από τους μαθητές μας...», δήλωσε. «Έπρεπε να μάθω και ανέλαβα μια δέσμευση στη συνέντευξή μου. Είπα ότι "Εντάξει, αν μπορούμε να συμφωνήσουμε και μπορώ να αρχίσω να εργάζομαι για εσάς, υπόσχομαι να μάθω πολωνικά και υπόσχομαι να μάθω τεχνικές δεξιότητες"».

Πριν από έναν χρόνο, η Sedihi-Volchenko ξύπνησε από τις εκρήξεις της ρωσικής εισβολής.

«Ήμουν τρομοκρατημένη. Φοβόμουν τόσο πολύ για την Ουκρανία, για το μέλλον, για την ίδια μου τη ζωή», είπε. «Ηταν μια συγκλονιστική στιγμή που κατάλαβα ότι όλα στη ζωή μου αλλάζουν».

Άρχισε να ζει σε υπόγεια, αλλά έφυγε όταν οι ρωσικές δυνάμεις πλησίασαν το Κίεβο. Οδήγησε 40 ώρες για να φτάσει στη Μολδαβία, ευγνώμων που «δεν έπεσα πάνω σε ούτε μία νάρκη και κανείς δεν πυροβόλησε το αυτοκίνητό μου».

Πήγε στην Πολωνία για να βρει δουλειά, ξεκινώντας μια πορεία στον τομέα της πληροφορικής, ενώ εργάστηκε ως διαχειριστής έργων για υπουργεία και ως οικονομολόγος στην Ουκρανία.

Οι εταιρείες ελπίζουν ότι οι πρόσφυγες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό μετά την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία. Στην Ευρώπη, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ το 1999.

Πηγή: AP

«Βλέπουμε επίπεδα ρεκόρ ζήτησης για τα ακίνητά μας σε πολλές αγορές στην Ευρώπη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Marriott International Anthony Capuano. «Προχωράμε σε προσλήψεις για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε τους επισκέπτες μας, καθώς η ζήτηση αυξάνεται».

Οι θέσεις εργασίας της Marriott αφορούν κυρίως ωρομίσθιους (προσωπικό κουζίνας, υπάλληλοι υποδοχής κ.ά.).

Με πληροφορίες από AP
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ