Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Θα διατηρήσει παγωμένα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έως ότου αποζημιωθεί η Ουκρανία

Η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε σήμερα έναν νόμο, ο οποίος θα της επιτρέψει να διατηρήσει σε ισχύ τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας έως ότου η Μόσχα καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα το Λονδίνο ανακοίνωσε μια νέα πολιτική αξιοποίησης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων που θα δοθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η νέα νομοθεσία θα επιτρέψει στη βρετανική κυβέρνηση να διατηρήσει σε ισχύ τις κυρώσεις τροποποιώντας τους σκοπούς ρωσικών κυρώσεων. Η νομοθεσία θα αναφέρει ότι οι κυρώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της καταβολής αποζημιώσεων από τη Ρωσία.

«Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στη ρωσική εισβολή, οι τρομερές επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν είναι ολοφάνερες. Οι ανάγκες ανοικοδόμησης της Ουκρανίας είναι –και θα είναι– τεράστιες», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

«Με τα νέα μέτρα που θεσπίζουμε σήμερα, ενισχύουμε την προσέγγιση των κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαιώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της χώρας ενάντια στην οποία τόσο απερίσκεπτα επιτέθηκε», πρόσθεσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι, η Βρετανία έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 18 δισεκατομμυρίων λιρών (23 δισεκατομμύρια δολάρια) και έχει επιβάλει κυρώσεις ενάντια σε περισσότερους από 1.550 Ρώσους, συμπεριλαμβανομένου του Ρομάν Αμπράμοβιτς, πρώην ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Η βρετανική κυβέρνηση τόνισε επίσης ότι οι Ρώσοι εις βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις οι οποίοι λένε ότι στηρίζουν την Ουκρανία, θα έχουν τώρα έναν νέο τρόπο να δωρίσουν τα παγωμένα κεφάλαιά τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Αυτή θα είναι μια εθελοντική διαδικασία κατά την οποία τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αποδέσμευση κεφαλαίων με ρητό σκοπό την υποστήριξη της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας», ανέφερε η κυβερνητική ανακοίνωση.

«Δεν θα υπάρξει κανένας εξαναγκασμός ατόμων να ενθαρρυνθούν να μεταφέρουν κεφάλαια, ούτε θα υπάρξει καμία προσφορά ελάφρυνσης των κυρώσεων σε αντάλλαγμα για να κάνουν μια δωρεά», διευκρίνισε η κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ