Νέα
  • ΓΔ: 1435.64 -0.91%
  • Τζίρος: 106,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Στροφή Ερντογάν: Εκτόξευση επιτοκίων στο 15% για την Τουρκία

Πηγή: AP

Η τουρκική κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, σηματοδοτώντας μια στροφή προς πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 15%.

Η αύξηση αυτή είναι η πρώτη από τον Μάρτιο του 2021 και έρχεται αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε δύο αξιωματούχους διεθνούς κύρους για να ηγηθούν της Κεντρικής Τράπεζας (Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν) και του υπουργείου Οικονομικών (Μεχμέτ Σιμσέκ).

Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα απομακρύνεται από την ανορθόδοξη πεποίθηση του Ερντογάν ότι η μείωση των επιτοκίων καταπολεμά τον πληθωρισμό, όταν παραδοσιακά οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν γρήγορα τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή.

Πολλοί έχουν κατηγορήσει την προσέγγιση του Ερντογάν ως αιτία επιδείνωσης της κρίσης κόστους ζωής.

Στο άκουσμα της απόφασης η τουρκική λίρα έκανε απότομη βουτιά, με την ισοτιμία δολαρίου λίρας να αυξάνεται πάνω από 2,50% στο 24,2 (1 δολάριο = 24,2 λίρες).

Επεται συνέχεια

«Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται, εγκαίρως και σταδιακά, έως ότου επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού», δήλωσε η επιτροπή πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αφού πραγματοποίησε την πρώτη αύξηση από τις αρχές του 2021.

Ωστόσο, η σύσφιξη είναι κάτω των προσδοκιών, καθώς σε δημοσκόπηση του Reuters η μέση εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση των επιτοκίων κατά 21%. 

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, με τη διάμεση πρόβλεψη για το τέλος του έτους στο 30%.

Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας παραμένει κάτω από τα επιτόκια καταθέσεων που φθάνουν έως και το 40%. Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν λίγο κάτω από το 40% τον Μάιο.

Τουρκική λίρα 

Με την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική Ερντογάν, η λίρα έχασε 44% το 2021 και 30% πέρυσι, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τη ζήτηση συναλλάγματος χρησιμοποιώντας τα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Μετά την εκλογική του νίκη τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν σηματοδότησε ότι ήταν έτοιμος να υποχωρήσει στην οικονομική πολιτική διορίζοντας υπουργό Οικονομικών τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τις αγορές, και την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, πρώην τραπεζίτη της Wall Street, ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενέκρινε τα βήματα που θα κάνουν Σιμσέκ και κεντρική τράπεζα, υποδηλώνοντας ότι έδωσε το πράσινο φως για αυξήσεις επιτοκίων.

Τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν σε χαμηλό ρεκόρ αρνητικών 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα. Ανέκαμψαν καθώς η Άγκυρα χαλάρωσε τον έλεγχό της στην αγορά συναλλάγματος αυτόν τον μήνα, στέλνοντας τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και φέρνοντας τις απώλειές της στο 21% φέτος.

Η υποτίμηση της λίρας έχει υποδαυλίσει τον πληθωρισμό από το 2021, στέλνοντάς τον σε υψηλό 24 ετών, στο 85,5%, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Με πληροφορίες από AP, Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ