Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο ανοίγει κοντά στην Ντούπνιτσα

Ο μεγαλύτερος ηλιακός σταθμός παραγωγής ενέργειας που έχει κατασκευαστεί έως σήμερα στη Βουλγαρία - το Ηλιακό Πάρκο Βερίλα (123 μεγαβάτ) - τέθηκε επίσημα σε λειτουργία σήμερα. Μέσω αυτού, η Electrohold Trade θα προμηθεύει την εταιρία τηλεπικοινωνιών Yettel και την εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού CETIN με πράσινη ενέργεια για τα επόμενα 10 χρόνια, μετά την υπογραφή από τα δύο μέρη συμφωνίας για αγορά ενέργειας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εταιρικό συμβόλαιο στη Βουλγαρία έως σήμερα. Θα παρέχει το 80% και σχεδόν το 86% αντίστοιχα της συνολικής κατανάλωσης των δύο εταιριών, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Αυτό το πάρκο και παρόμοια έργα είναι το βήμα που θα οδηγήσει τον τομέα της ενέργειας σε μια πιο σύγχρονη και πιο καθαρή γενιά, δήλωσαν αξιωματούχοι στα εγκαίνια.

Υπογράμμισαν ότι το Verila Solar Park είναι μια μοναδική εγκατάσταση και είναι η μόνη της κλίμακας αυτής στη Βουλγαρία. Η εγκατάσταση θα χρησιμοποιεί περίπου 222.000 φωτοβολταϊκά πάνελ και καταλαμβάνει περισσότερα από 1.300 στρέμματα. Τις ηλιόλουστες μέρες μπορεί να τροφοδοτεί περιοχές όπως το Κιουστεντίλ και το Μπλαγκόεβγκραντ.

"Η Electrohold Trade είναι ένας από τους μεγαλύτερους αδειοδοτημένους εμπόρους ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία και αποτελεί μέρος του ομώνυμου ομίλου που ανήκει στην Eurohold, τη μεγαλύτερη δημόσια εταιρία συμμετοχών της Βουλγαρίας. Η Yettel είναι μια από τις κορυφαίες εταιρίες τηλεπικοινωνιών και η CETIN είναι ένας από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους χονδρικής. Και οι δύο ανήκουν στον τσεχικό όμιλο PPF.

Η επένδυση στο Ηλιακό Πάρκο Βερίλα μόλις που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια λέβα, εξασφαλισμένη με ίδια κεφάλαια και χρηματοδότηση από την DSK Bank και την Varengold Bank, ανακοίνωσε η εταιρία. Ο επενδυτής είναι η εταιρία του έργου Belozem Solar Park, της οποίας οι ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν τους πλειοψηφικούς μετόχους της Eurohold. Ο κύριος ανάδοχος της εγκατάστασης είναι η βουλγαρογερμανική SUNOTEC - ένας από τους ηγέτες στην Ευρώπη στην κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών.

Το εργοστάσιο Βερίλα βρίσκεται στη νότια πλαγιά του Όρους Βερίλα κοντά στο χωριό Κραϊνίτσι, όχι μακριά από την Ντούπνιτσα, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία.

Η εγκατεστημένη ισχύς στο φωτοβολταϊκό πάρκο αντιπροσωπεύει το 7% της συνολικής ισχύος που έχει κατασκευαστεί έως τώρα σε αυτό το τμήμα της χώρας. Σήμερα στη Βουλγαρία έχουν εγκατασταθεί περίπου 1.700 με 1.800 μεγαβάτ ισχύος από φωτοβολταϊκά.

Ομάδα που αποτελείται από περισσότερους από 200 ειδικούς της SUNOTEC συμμετέχει στην κατασκευή του εργοστασίου και η πραγματική κατασκευή άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σε επίσημη εκδήλωση με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του Ηλιακού Πάρκου Βερίλα παρευρέθηκε η ευρωβουλευτής Τσβετελίνα Πένκοβα, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, ο περιφερειάρχης του Κιουστεντίλ Αλεξάντερ Παντούρσκι και ο δήμαρχος της Ντούπνιτσα Μετόντι Τσιμέβ, καθώς και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι και εκπρόσωποι επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Ράντεφ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή, επισημαίνοντας ότι ο σταθμός παραγωγής ενέργειας Βερίλα είναι μια από τις πιο σοβαρές επενδύσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια και το συγκρότημα συνιστά σημαντικό στάδιο στην υλοποίηση της μετάβασης σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα και στην κυκλική οικονομία.

Το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα μεγάλο πράσινο βήμα στη μετάβαση της Βουλγαρίας και της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η στρατηγική της εταιρίας ως ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές στην αγορά είναι να προσφέρει πράσινες και βιώσιμες λύσεις για τους πελάτες της. "Η Electrohold έχει μια ομάδα επαγγελματιών με εμπειρία στη διαχείριση ενέργειας και την απαραίτητη υποδομή για να επεκτείνει την παρουσία της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο Κάρελ Κραλ, διευθύνων σύμβουλος της Electrohold, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

"Αναμένουμε το ανανεωμένο χαρτοφυλάκιό μας να ξεπεράσει τα 500 μεγαβάτ έως το τέλος της χρονιάς", δήλωσε ο Κίριλ Μποσόφ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurohold και πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Πωλήσεων της Electrohold.

"Αυτό το έργο βάζει σίγουρα τη Βουλγαρία στον χάρτη ως μια από τις κορυφαίες προοδευτικές και πράσινες χώρες στην περιοχή", δήλωσε η ευρωβουλευτής Πένκοβα στα εγκαίνια της λειτουργίας του ηλιακού πάρκου και τόνισε ότι η Σόφια φιλοξενεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια για την πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη.

"Η έναρξη λειτουργίας αυτού του εργοστασίου είναι πολύ καίρια, γιατί αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεξεργαζόμαστε ένα βασικό νομοσχέδιο - τη νομοθεσία για τη βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη κινείται προς μια διαδικασία εκ νέου εκβιομηχάνισης, ότι αυτές οι μονάδες παραγωγής και ο εξοπλισμός τους πρέπει να αρχίσουν να κατασκευάζονται ξανά στην ήπειρό μας", πρόσθεσε η Πένκοβα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ