Νέα
  • ΓΔ: 1411.79 +1.36%
  • Τζίρος: 27,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκόζιν: Στόχος της ανταρσίας ήταν να σωθεί η Wagner όχι η ανατροπή της ρωσικής εξουσίας

Πηγή: AP Photo

Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις μετά το βράδυ του Σαββάτου και την ανταρσία της μισθοφορικής του οργάνωσης, ο αρχηγός της, Γιεβγκένι Πριγκόζιν σε ένα ηχητικό του μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών δήλωσε σήμερα πως η ανταρσία του δεν είχε πρόθεση να αντατρέψει την εξουσία στη χώρα, αλλά να σωθεί η παραστρατιωτική του οργάνωση από το να αποροφηθεί από τον ρωσικό στρατό.

«Ο σκοπός της πορείας ήταν να αποτραπεί η καταστροφή της οργάνωσης Wagner και να λογοδοτήσουν όσοι, με τις αντιεπαγγελματικές τους ενέργειες, διέπραξαν σημαντικό αριθμό λαθών κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, δήλωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η θεαματική πορεία των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα κατά την ανταρσία του Σαββάτου αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, συναντώντας μικρή αντίσταση. «Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», είπε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους».

«Δείξαμε ένα υψηλό επίπεδο οργάνωσης αυτό που θα έπρεπε να έχει ο ρωσικός στρατός», πρόσθεσε.

Ο Πριγκόζιν ανέφερε έναν ισχυρισμό που διατυπώνει συχνά, ότι η Wagner είναι η πιο αποτελεσματική μάχιμη δύναμη στη Ρωσία «και ακόμη και στον κόσμο» και ότι εξευτελίζει τις μονάδες που έστειλε η Μόσχα στην Ουκρανία την 24 Φεβρουαρίου 2022, με την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Όπως είπε, ο τρόπος με τον οποίο κατόρθωσε να καταλάβει τη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ, χωρίς αιματοχυσία και να στείλει μια ένοπλη φάλαγγα σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα ήταν απόδειξη της αποτελεσματικότητας των μαχητών του.

«Δώσαμε ένα αριστοτεχνικό μάθημα, όπως έπρεπε να γίνει στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Δεν είχαμε στόχο να ανατρέψουμε το υπάρχον καθεστώς και την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση», τόνισε.

Ο αρχηγός της οργάνωσης επανέλαβε έναν ισχυρισμό, ο οποίος δεν έχει μέχρι στιγμής τεκμηριωθεί, ότι ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε σε στρατόπεδο της Wagner με πυραύλους και στη συνέχεια με ελικόπτερα, σκοτώνοντας περίπου 30 άντρες του, τονίζοντας ότι αυτό ήταν το έναυσμα για αυτό που αποκάλεσε «πορεία δικαιοσύνης».

Η ιδιωτική οργάνωση μισθοφόρων σταμάτησε την πορεία της προς τη Μόσχα τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα ρωσικά στρατεύματα που περίμεναν και ότι αναπόφευκτα θα ακολουθούσε αιματουχία, ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό που έκανε το Σάββατο το βράδυ, όταν και έδωσε εντολή στους άνδρες του να επιστρέψουν στους στρατώνες, κάνοντας στροφή 180 μοιρών.

Αυτός ο πρώην στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε ότι η Wagner δεν έχυσε μια σταγόνα αίμα στο έδαφος κατά τη διάρκεια της πορείας της προς την Μόσχα, αλλά είπε λυπάται που οι μαχητές του αναγκάστηκαν να σκοτώσουν Ρώσους στρατιώτες. «Λυπούμαστε που χρειάστηκε να πυροβολήσουμε κατά της αεροπορίας, αλλά μας πετούσαν βόμβες και ρουκέτες», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνδρες του κατέρριψαν ένα αεροσκάφος της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει.

Εξέφρασε ξανά την δυσαρέσκειά του για μια στρατιωτική εντολή που θέλει όλες τις ένοπλες μονάδες εθελοντών, συμπεριλαμβανομένου της οργάνωσης του, να υπογράψουν συμβόλαιο έως την 1η Ιουλίου, θέτοντας τους εαυτούς τους υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Λιγότερο από το 2% των ανδρών της Wagner έχουν υπογράψει, τόνισε.

Δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που εξακολουθούν να αφορούν τη συμφωνία μεταξύ Κρεμλίνου και της οργάνωσης, μια συμφωνία που έγινε με τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο που έφερε το τέλος της ανταρσίας.

Αρκέστηκε να πει ότι ο Λουκασένκο πρόσφερε λύσεις που επιτρέπουν στην παραστρατιωτική οργάνωση να συνεχίσει να λειτουργεί. «Ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να βρει λύσεις για τη συνέχιση του έργου της οργάνωσης Wagner με νόμιμο τρόπο», είπε.

Το Κρεμλίνο είχε ανφέρει το Σάββατο ότι η συμφωνία περιελάμβανε την απόσυρση μιας ποινικής υπόθεσης κατά του Πριγκόζιν και τη μετακίνησή του στη Λευκορωσία.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος εθεάθη για τελευταία φορά δημόσια να οδηγείται με ένα αθλητικό όχημα έξω από το Ροστόφ το βράδυ του Σαββάτου, δεν είπε πού βρισκόταν όταν ηχογράφησε αυτό το διάρκειας 11 λεπτών μήνυμά του.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ