Νέα
  • ΓΔ: 898.63 -0.74%
  • Τζίρος: 96,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανάλυση - Σωτήρης Δανέζης: Στο Ισραήλ, το δεξί χέρι του Αιγύπτιου προέδρου

Tarek el-Molla / Πηγή: AP Images
O Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek el-Molla / Πηγή: AP Images

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις φαίνεται πως στέλνει η σπάνια επίσκεψη στο Ισραήλ του Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου. Την ίδια ώρα δεν λείπουν τα σενάρια για προσπάθεια του Ερντογάν να προσεγγίσει το Ισραήλ μέσω του Αιγύπτιου αξιωματούχου. Ο Tarek el-Molla, άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων υπουργών και κοντά στον προέδρο Abdel Fattah el-Sisi.

Αίγυπτος και Ισραήλ κάνουν λόγο για μια σημαντική συνάντηση που δείχνει ότι οι περιφερειακοί σύμμαχοι είναι ενωμένοι και δρούν από κοινού. Και πράγματι, αξιωματούχοι των δύο χωρών συζήτησαν και συμφώνησαν, εκτός των άλλων, να συνδέσουν το ισραηλινό πεδίο φυσικού αερίου Leviathan με εγκαταστάσεις αιγυπτιακού υγρού φυσικού αερίου, μέσω υποβρύχιου αγωγού, από τον οποίο μπορεί να εξαχθεί φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές αγορές.

Ισραηλινές ιστοσελίδες επικαλούνται πηγές, σύμφωνα με τις οποίες ο Αιγύπτιος υπουργός δεν έκλεισε μόνο ενεργειακές συμφωνίες, αλλά μετέφερε μηνύματα στην Ιερουσαλήμ, σχετικά με την πιθανότητα συνεργασίας και με την Τουρκία, σε θέματα που αφορούν σε κοιτάσματα και αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Ερντογάν ρίχνει γέφυρες στον Αιγύπτιο ομόλογό του και επιχειρεί να τον δελεάσει με υποσχέσεις για επωφελείς προοπτικές μιας ενδεχόμενης συνεργασίας Αιγύπτου και Ισραήλ με την Τουρκία, αντί με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ισραηλινή ιστοσελίδα υποστηρίζει πως ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέθεσε στον Υπουργό Πετρελαίου να διερευνήσει ποια θα ήταν η απάντηση των Ισραηλινών σε μια τέτοια πρόταση.

Αναλυτές εκτιμούν πως η επίσκεψη του Αιγύπτιου αξιωματούχου στέλνει μήνυμα και πέρα από τον Ατλαντικό, στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Το Κάιρο αναμένει αύξηση των πιέσεων από την Ουάσιγκτον με αφορμή το κακό ιστορικό της χώρας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν έχει περάσει καιρός άλλωστε, από τότε που ο υποψήφιος πρόεδρος Μπάιντεν έγραφε στο twitter «τέρμα οι ‘’λευκές επιταγές’’ στον αγαπημένο ‘’δικτάτορα’’ του Τραμπ», εννοώντας τον πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah el-Sisi. 

Η Αίγυπτος θέλει να δείξει πως συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ και θα το κάνει όχι μόνο για να εξυπηρετήσει τα ενεργειακά της συμφέροντα, αλλά και γιατί ελπίζει στη θετική επιρροή του Ισραήλ στη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ