Νέα
  • ΓΔ: 905.31 +0.36%
  • Τζίρος: 110,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

G7: Πακέτα στήριξης και φορολογία στην ατζέντα της συνόδου

Τζάνετ Γέλεν / Πηγή: AP
Τζάνετ Γέλεν / Πηγή: AP

Στον συντονισμό των δημοσιονομικών πακέτων στήριξης, την αντιμετώπιση του κορονοϊού, την κλιματική αλλαγή  και τη φορολογία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών αναμένεται να εστιάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατά τη συνεδρίαση μέσω βιντεοδιάσκεψης αυτής της εβδομάδας, την πρώτη μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν. Οι άλλες χώρες αναμένουν μία αποφασιστική απομάκρυνση των ΗΠΑ από το μότο "πρώτα η Αμερική" του Ντόναλντ Τραμπ.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, θα παρακολουθήσει την Παρασκευή της συνεδρίαση , κατά την οποία όλοι οι συμμετέχοντες αναμένεται να ανανεώσουν τις δεσμεύσεις τους για μεγάλης κλίμακας προγράμματα στήριξης που θα βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση του κορονοϊού. 

Στη σύνοδο της G7 θα επιδιωχθεί επίσης να δοθεί νέα ώθηση στις εδώ και χρόνια προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος φορολόγησης των ψηφιακών κολοσσών, οι περισσότεροι από τους οποίους - όπως η Amazon και η Google - είναι αμερικανικοί.  Το θέμα αυτό θεωρείται ως τεστ για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση μετά την άρνηση ουσιαστικά του Τραμπ να συζητήσει το θέμα. 

Η Βρετανία, η οποία έχει την προεδρία της συνόδου, δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα δώσουν μία ευκαιρία να βρεθούν παγκόσμιες λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία λόγω του κορονοϊού. 

Πηγή της G7 δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν «τον καλύτερο τρόπο να διαμορφώσουν και να αντιδράσουν στις φάσεις της παγκόσμιας ανάκαμψης από την COVID-19, μεταξύ άλλων τη στήριξη για εργαζόμενους και επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα. 

Αλλες πηγές δήλωσαν ότι θα υπάρξει συζήτηση για τον συντονισμό των δημοσιονομικών πακέτων στήριξης μεταξύ των χωρών της G7. 

H σύνοδος θα γίνει σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να υποφέρει από τον αντίκτυπο των lockdown, αν και τα προγράμματα των εμβολιασμών ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης αργότερα φέτος. 

Η Βρετανία θέλει να καταστήσει την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα κορυφαία προτεραιότητα της προεδρίας της στη G7 εν όψει του συνεδρίου COP26 που θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο. 

Μπορεί, επίσης, να υπάρξουν ενδείξεις προόδου σχετικά με τους κανόνες για τη φορολόγηση του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ