Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Η Βενετία επιβάλλει φόρο στους τουρίστες: Ποιοι θα πληρώνουν... είσοδο για να δουν την πόλη

Πηγή: Unsplash

Το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας ενέκρινε την Τρίτη έναν τουριστικό φόρο ύψους πέντε ευρώ, που θα επιβαρύνει τους ταξιδιώτες οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη για μόνο μία ημέρα. Ο νέος φόρος θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά για 30 ημέρες τα Σαββατοκύριακα της άνοιξης και του καλοκαιριού 2024, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ενώ οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Τον τουριστικό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι τουρίστες άνω των 14 ετών, που δεν θα πραγματοποιούν διανυκτέρευση στην πόλη. Οσοι διανυκτερεύσουν εξαιρούνται, αν και υπόκεινται σε ξεχωριστό τουριστικό φόρο που εφαρμόστηκε το 2011. Ο φόρος αυτός ποικίλλει ανάλογα με την περίοδο, τον τύπο του καταλύματος και την τοποθεσία και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 1 και 5 ευρώ το άτομο ανά διανυκτέρευση, για τις πρώτες πέντε διανυκτερεύσεις.

Γιατί η Βενετία επιβάλλει φόρο στους ημερήσιους επισκέπτες;

Ο νέος φόρος είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υπερτουρισμού, ανέφερε ο Luigi Brugnaro, δήμαρχος της Βενετίας, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα του X (πρώην Twitter).

#ConsiglioComunale | Approvato il Regolamento per il contributo d’accesso per i turisti giornalieri!

Faremo una sperimentazione con grande umiltà e cercheremo di non danneggiare nessuno.

È una delle azioni che abbiamo messo in campo per proteggere la Città del turismo di… pic.twitter.com/LJ9iSqmT9d

— Luigi Brugnaro (@LuigiBrugnaro) September 12, 2023

«Θα πραγματοποιήσουμε ένα πείραμα με μεγάλη ταπεινότητα και θα προσπαθήσουμε να μην βλάψουμε κανέναν», είπε.

Ο μαζικός τουρισμός έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ντόπιων, οι οποίοι είναι μόλις 5.000, όταν οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Βενετία το 2019 ήταν περίπου 5,5 εκατομμύρια. Πολλοί από τους αυτούς αποβιβάζονται κατά χιλιάδες από τα κρουαζιερόπλοια για να φωτογραφίσουν τα διάσημα κανάλια και τις πλατείες της Βενετίας.

Πηγή: AP

Οι... φευγάτοι τουρίστες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τρεις στους τέσσερις επισκέπτες της Βενετίας, ωστόσο συνεισφέρουν λιγότερο από 20% στην τουριστική οικονομία της, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Euronews με έδρα το Βέλγιο.

Θα έχει αποτέλεσμα ο φόρος;

Σύμφωνα με έρευνες, οι φόροι και τα πρόστιμα από μόνα τους δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, δήλωσε η Τατιάνα Τσουκάνοβα, επιστημονική συνεργάτης του EHL Hospitality Business School στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Η πόλη της Βενετίας επιβάλλει σήμερα πρόστιμα στους επισκέπτες που τρώνε ή πίνουν στο έδαφος, κάθονται σε μνημεία και γέφυρες ή κολυμπούν στα κανάλια της, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της πόλης.

Πηγή: AP

Η Τσουκάνοβα έφερε ως παράδειγμα το Μπουτάν, το οποίο άνοιξε ξανά για τους τουρίστες το 2022, με ένα ημερήσιο τουριστικό φόρο ύψους 200 δολαρίων, που είχε ως στόχο την προσέλκυση λίγων ταξιδιωτών αλλά με μεγάλο πορτοφόλι. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η χώρα μείωσε στο μισό τον φόρο, για να πετύχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ