Νέα
  • ΓΔ: 905.31 +0.36%
  • Τζίρος: 110,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Μείωση 30% των εξαγωγών στη Βρετανία λόγω Brexit

Οι σημαίες ΕΕ και Μ. Βρετανίας / Πηγή: AP
Οι σημαίες ΕΕ και Μ. Βρετανίας / Πηγή: AP

Οι γερμανικές εξαγωγές στη Βρετανία μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 30% σε ετήσια βάση λόγω του Brexit, διογκώνοντας το πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού. 

Η Βρετανία έφυγε από την ενιαία αγορά της ΕΕ στο τέλος του 2020, εγείροντας εμπόδια στο εμπόριο. «Από το 2016 - το έτος που έγινε το δημοψήφισμα στη Βρετανία - οι γερμανικές εξαγωγές μειώνονται σταθερά», ανέφερε η γερμανική στατιστική υπηρεσία, σχολιάζοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. 

Η Στατιστική Υπηρεσία απέδωσε τη βουτιά των εξαγωγών τον Ιανουάριο «στις συνέπειες του Brexit μετά το 2020, το οποίο χαρακτηρίσθηκε από την πανδημία του κορονοϊού». 

Ο κορονοϊός προκάλεσε συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι δεν θα επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα πριν από το 2022. 

Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, οι Βρετανοί επιχειρηματίες έσπευσαν να αγοράσουν εμπορεύματα, με την αποθεματοποίηση να οδηγεί σε χαμηλότερη δραστηριότητα αργότερα. 

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι γερμανικές εξαγωγές στη Βρετανία μειώθηκαν 3,3% σε ετήσια βάση και οι γερμανικές εισαγωγές από τη Βρετανία μειώθηκαν 11,4%. 

«Μακροπρόθεσμα, εκτιμούμε ότι οι γερμανικές εξαγωγές στη Βρετανία θα είναι 10% χαμηλότερες από το επίπεδο που αναμενόταν χωρίς το Brexit», δήλωσε ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου του Κιέλου (IfW).

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ