Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σταϊνμάιερ: Οριο στις αφίξεις προσφύγων στη Γερμανία

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τάχθηκε υπέρ της επιβολής ορίου στον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται η χώρα του, προειδοποίησε ωστόσο πως δεν υπάρχει εύκολη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα που προκαλεί αδιέξοδα και εντάσεις στην Ευρώπη για χρόνια.

«Χρειαζόμαστε όριο στον αριθμό των αφίξεων, δεν τίθεται ζήτημα γι’ αυτό», έκρινε ο κ. Σταϊνμάιερ σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD χθες Δευτέρα το βράδυ.

Πρόσθεσε πως χρειάζεται συνολική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων της επιβολής πιο αυστηρών συνοριακών ελέγχων σε επίπεδο Γερμανίας και, σε επίπεδο ΕΕ, ταχύτερων διαδικασιών απέλασης αιτούντων άσυλο που είτε οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί, ή δεν έχουν πρακτικά πιθανότητα να εγκριθούν.

«Αν μπορέσουμε να χειριστούμε αυτή τη ρύθμιση, και δόξα τον Θεό έχουμε μπει στον δρόμο για αυτό, τότε ο αριθμός των αφίξεων στη Γερμανία θα μειωθεί», διαβεβαίωσε ο κ. Στάινμαϊερ, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «επίπονη δουλειά».

Η μετανάστευση έχει μετατραπεί ξανά σε καυτό ζήτημα πρώτης γραμμής στη Γερμανία, μερικές ημέρες πριν από τις κρατιδιακές εκλογές στην Έσση και στη Βαυαρία και καθώς σε εθνικό επίπεδο το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταγράφει ανησυχητική άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε το σαββατοκύριακο στον όμιλο μέσων ενημέρωσης RND ότι «ο αριθμός των προσφύγων που επιδιώκουν να έλθουν στη Γερμανία είναι υπερβολικά υψηλός αυτή την περίοδο».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς των Χριστιανοδημοκρατών προκάλεσε σάλο και δέχθηκε επικρίσεις μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του για αιτούντες άσυλο που κατ’ αυτόν θα έπρεπε να έχουν απελαθεί ήδη αφού οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν αλλά «πάνε στον οδοντίατρο και φτιάχνουν τα δόντια τους».

«Έχω την ελπίδα πως αφού το αφήσουμε πίσω μας αυτό, θα δημιουργηθεί εκ νέου κλίμα στο οποίο τα δημοκρατικά κόμματα θα μπορέσουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους», δήλωσε ο πρόεδρος Στάινμαϊερ, ο ρόλος του οποίου είναι κυρίως συμβολικός αλλά θεωρείται σημαντικός για τη διαμόρφωση της κοινωνικής γνώμης, στη χθεσινή συνέντευξή του.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ