Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς κοινή δήλωση των 27 για το μεταναστευτικό – Πώς Ουγγαρία και Πολωνία τορπίλισαν τη συνεδρίαση

Μια ανάσα από την κατάρρευση έφτασε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στη Γρανάδα της Ισπανίας, καθώς καταγράφηκε διχασμός στις τάξεις των ηγετών αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία απείλησαν να μπλοκάρουν την τελική δήλωση που συνοψίζει τις απόψεις των χωρών σχετικά με τη μετανάστευση και τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα τελικά η Σύνοδος να λήξει χωρίς να υιοθετηθεί το κομμάτι των συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέδωσε δική του δήλωση, η ομόλογός του της Κομισιόν αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες του Συμβουλίου και η Πολωνία κατέθεσε το δικό της σχέδιο.

Μισέλ: Ευρωπαϊκή πρόκληση το μεταναστευτικό

Ο Σαρλ Μισέλ λοιπόν, σε δήλωσή του ανέφερε πως «η μετανάστευση αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Η παράτυπη μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με αποφασιστικό τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην ΕΕ».

«Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αποτελεσματικά και γρήγορα όλες τις αποφάσεις μας. Θα ακολουθήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μετανάστευση, η οποία θα συνδυάζει αυξημένη εξωτερική δράση, αμοιβαία επωφελείς ολοκληρωμένες εταιρικές σχέσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση, αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αποφασιστική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων και της λαθρεμπορίας, της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης ως υβριδικής απειλής, εντατικοποίηση των επιστροφών και εσωτερικές πτυχές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων», συνέχισε ο κ. Μισέλ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε πως οι ηγέτες συζήτησαν σήμερα το «επιχειρησιακό μέρος της διαχείρισης της μετανάστευσης». Η επικεφαλής της Επιτροπής περιέγραψε πέντε στοιχεία που συζητήθηκαν:

  • Υπάρχει ανάγκη για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των χωρών εταίρων και «είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε αυτές τις χώρες».
  • Υπάρχει συνολική κατανόηση για τη σημασία των νόμιμων οδών και των ανθρωπιστικών διαδρόμων.
  • Η Ευρώπη πρέπει να πατάξει τους διακινητές λαθρομεταναστών.
  • Να στηρίξει τις χώρες διέλευσης και να συνεργαστεί στενά με διεθνείς οργανισμούς για να βοηθήσει τις χώρες αυτές.
  • Ταχεία επιστροφή των παράτυπων μεταναστών.

Η αναζήτηση τρόπων για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν παράτυπα στην Ευρώπη ήταν ψηλά στην ατζέντα της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στη Γρανάδα. Η μετανάστευση παραμένει βασική ανησυχία για το μπλοκ, ιδίως εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του επόμενου έτους και εν μέσω αυξανόμενου λαϊκισμού που συχνά υποδαυλίζει την αντιμεταναστευτική ρητορική.

Μετά από μήνες αδιεξόδου, τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την Τετάρτη στο τελικό μέρος μιας συμφωνίας για τη μετανάστευση, η οποία θα αυστηροποιήσει τα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης και θα εισαγάγει μια συμφωνία για την κατανομή των αφικνούμενων μεταναστών μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Ο Μακρόν υποβαθμίζει το καθεστώς της δήλωσης της συνόδου κορυφής

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε ότι η λήψη αποφάσεων θα προχωρήσει με ειδική πλειοψηφία. Εν μέσω αναφορών ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία θα μπορούσαν να μπλοκάρουν μια επίσημη κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής, ο Μακρόν υποβάθμισε το θέμα, τονίζοντας ότι ο ρόλος των ηγετών είναι να καθορίσουν μια κοινή στρατηγική και να λάβουν αποφάσεις.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του για το μεταναστευτικό, ζήτησε μεγαλύτερη ενεργοποίηση της ΕΕ για την υποστήριξη των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης – όπως η χώρα μας, ενώ ζήτησε περισσότερα κονδύλια για την στήριξη χωρών με προϋπόθεση την συνεργασία τους. «Η Ελλάδα ζήτησε 2,5 δις ευρώ για στήριξη χωρών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, ωστόσο απέχουμε από συμφωνίες», είπε

Πολωνία: Απορρίψαμε το κοινό ανακοινωθέν

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Βαρσοβία απέρριψε το κοινό ανακοινωθέν για τη μεταναστευτική πολιτική. «Ως ένας υπεύθυνος πολιτικός, απορρίπτω ολόκληρη την παράγραφο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής σχετικά με τη μετανάστευση», έγραψε ο Μοραβιέτσκι στο X. 

Τι είπε η Μελόνι

Μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής στη Γρανάδα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός μίλησε στους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ειδικότερα, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε:

«Είμαι σίγουρα ευχαριστημένη από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είκοσι επτά χώρες συμφωνούν στο ότι η προτεραιότητα είναι να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, αρχίζοντας από την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Πρέπει να είμαστε ικανοί να το εφαρμόσουμε, και για τον λόγο αυτό οργανώθηκε και η χθεσινή πρωτοβουλία με εκπροσώπους χωρών εκτός ΕΕ αρχίζοντας από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρώτος στόχος είναι η καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, αλλά παράλληλα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη, σοβαρή προσπάθεια σχετικά με τις αιτίες των μεταναστεύσεων στην Αφρική. Πρόκειται, δηλαδή, ακριβώς για τη θέση της χώρας μας».

«Είναι μια πολυεπίπεδη και καθημερινή δουλειά. Η φάση της διάγνωσης του φαινομένου τελείωσε, βρισκόμαστε σε εκείνη των συγκεκριμένων μέσων που χρειάζονται με στόχο την επίλυσή του. Είναι τα δέκα σημεία που παρουσίασε στη Λαμπεντούζα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τώρα προχωρούμε στην υλοποίησή τους», πρόσθεσε η Μελόνι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ