Νέα
  • ΓΔ: 891.69 +0.78%
  • Τζίρος: 68,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανάλυση - Σωτήρης Δανέζης: Καταγγελίες για μίζες στην εκλογή του φιλότουρκου πρωθυπουργού στη Λιβύη

Λιβύη - Πρωθυπουργός
Πηγή: Wikimedia

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η προσπάθεια πολιτικής μετάβασης στη δημοκρατία στη Λιβύη μετά τις αποκαλύψεις για έρευνα του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία οι υποστηρικτές του μεταβατικού πρωθυπουργού της χώρας δωροδόκησαν για την εκλογή του με ποσά που φτάνουν ακόμα και τα 200.000 δολάρια. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν στη Λιβύη την περίοδο της εκλογής του. Οι σημερινές αποκαλύψεις του AFP βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και αμφισβητούν ευθέως τη νομιμότητα της εκλογής του φιλότουρκου Abdul Hamid Dbeibah.

Οι υποστηρικτές του φέρεται να προσέφεραν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε κάποια από τα 75 πρόσωπα, που είχε επιλέξει ο ΟΗΕ για να συμμετέχουν στο φόρουμ πολιτικού διαλόγου για τη Λιβύη, με σκοπό να εκλέξουν προσωρινό πρωθυπουργό για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Η σκοτεινή συναλλαγή στο παρασκήνιο ήρθε στην επιφάνεια όταν στο λόμπι του ξενοδοχείου στην Τύνιδα, όπου συνεδρίαζε το φόρουμ, ξέσπασε καυγάς καθώς ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ανακάλυψαν πως πήραν λιγότερα χρήματα από κάποιους άλλους. Μάλιστα, ένας από αυτούς άκουσε ότι προσφέρθηκαν ακόμα και μισό εκατομμύριο δολάρια!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει το AFP, στην έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι δύο από τους συμμετέχοντες στο φόρουμ δωροδόκησαν με 150.000 και 200.000 δολάρια τουλάχιστον τρεις εκπροσώπους, οι οποίοι υποσχέθηκαν να ψηφίσουν τον Dbeibah.

Μέχρι την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων φαβορί για τις θέσεις πρωθυπουργού και προέδρου ήταν το δίδυμο Fathi Bashagha, υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης και Ageela Saleh, πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, δύο εξέχουσες προσωπικότητες από τα δυτικά και ανατολικά της χώρας.

Οι αποκαλύψεις υπονομεύουν την αξιοπιστία της διαδικασίας, ενώ παράλληλα γεννιόνται υποψίες για το ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τις δωροδοκίες με στόχο την εκλογή, πάση θυσία, του φιλότουρκου μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης. Η έκθεση του ΟΗΕ πρόκειται να δημοσιευθεί στις 15 Μαρτίου, μετά από διερεύνηση των ισχυρισμών για δωροδοκία από την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς. Το γραφείο του προσωρινού πρωθυπουργού Abdul Hamid Dbeibah χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ως «fake news» που σκοπό έχουν να εκτροχιάσουν την πολιτική διαδικασία.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ