Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Χάρκερ (Fed): Τα επιτόκια να παραμείνουν εκεί «όπου είναι»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ δήλωσε την Παρασκευή ότι πιστεύει πως η κεντρική τράπεζα μπορεί να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων.

«Αν απουσιάζει μια έντονη στροφή σε ό,τι βλέπω στα δεδομένα και ακούω από τις επαφές... Πιστεύω ότι είμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να κρατήσουμε τα επιτόκια εκεί που είναι», είπε ο Χάρκερ σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις για το Εμπορικό Επιμελητήριο της Πολιτείας Ντέλαγουερ. «Κοιτάξτε, κάναμε πολλά και τα καταφέραμε πολύ γρήγορα».

Ως μέλος με δικαίωμα ψήφου φέτος στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων, τα λόγια του Χάρκερ έχουν επιπλέον βαρύτητα καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σκέφτονται το επόμενο βήμα τους, Αν και τα σχόλιά του ευθυγραμμίζονται με όσα είπαν πρόσφατα αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι, είναι ίσως η πιο ρητή επιδοκιμασία μέχρι στιγμής για διακοπή των αυξήσεων των ποσοστών.

Η Fed αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού της 11 φορές από τον Μάρτιο του 2022, συνολικά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες. Τον Σεπτέμβριο, η FOMC επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά , καθώς τα μέλη διέφεραν ως προς το πού κατευθύνεται ο πληθωρισμός.

Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν τις αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες που προκλήθηκαν από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων,

Ωστόσο, ο Χάρκερ δεν βασίστηκε στις κινήσεις της αγοράς, αλλά είπε ότι η Fed απλώς έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των τιμών χωρίς να προκαλέσει άνοδο της ανεργίας ή με άλλο τρόπο να βλάψει την οικονομία. 

Είπε ότι μπορεί τώρα να παρακολουθήσει τον αντίκτυπο που έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων και να χρησιμοποιήσει τα εισερχόμενα δεδομένα ως οδηγό για το πού πρέπει να πάει η πολιτική.

«Η διατήρηση των επιτοκίων σταθερά θα αφήσει τη νομισματική πολιτική να κάνει τη δουλειά της. Είμαι βέβαιος ότι τα επιτόκια πολιτικής είναι περιοριστικά και όσο παραμένουν έτσι, θα πιέζουμε σταθερά τον πληθωρισμό και θα φέρουμε τις αγορές σε καλύτερη ισορροπία», σημείωσε. «Με το να μην κάνουμε τίποτα, εξακολουθούμε να κάνουμε κάτι. Και, στην πραγματικότητα, κάνουμε πολλά».

Οι εκθέσεις για τον πληθωρισμό

Οι εκθέσεις αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι δωδεκάμηνοι ρυθμοί για τον πληθωρισμό μειώνονται αλλά παραμένουν πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed. Οι ξεχωριστές αναγνώσεις για τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή ήταν και οι δύο υψηλότερες από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street, αυξάνοντας το φάσμα ότι η Fed θα έπρεπε να κάνει περισσότερα.

Ωστόσο, ο Χάρκερ είπε ότι δεν θα κινηθεί με δεδομένα ενός μήνα, σημειώνοντας ότι το προτιμώμενο μέτρο της Fed, ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης , τον Αύγουστο έδειξε τη μικρότερη μηνιαία άνοδο από το 2020.

«Δεν θα ανεχτούμε μια εκ νέου επιτάχυνση των τιμών», είπε. «Αλλά δεύτερον, δεν θέλω να αντιδράσω υπερβολικά στην κανονική μεταβλητότητα των τιμών από μήνα σε μήνα».

«Παραμένουμε εξαρτώμενοι από τα δεδομένα, αλλά υπομονετικοί και προσεκτικοί με τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Ο Χάρκερ σημείωσε ότι η Fed παραμένει συντονισμένη σε διάφορους κινδύνους, από την τραπεζική αναταραχή νωρίτερα φέτος μέχρι την αύξηση των υπολοίπων των πιστωτικών καρτών και τις εργασιακές διαμάχες. Ωστόσο, δήλωσε ότι η οικονομία συνολικά έχει αντέξει και πιστεύει πως η ανεργία  θα αυξηθεί καθώς περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό και οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας επιλύονται από μόνες τους.

Ωστόσο, ο Χάρκερ δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι αναμένει περικοπές σύντομα.

Εν κατακλείδι, πρόσθεσε ότι «δεν θα είχε κανένα δισταγμό να υποστηρίξει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων» εάν ο πληθωρισμός ανακάμψει.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ