Νέα
  • ΓΔ: 891.69 +0.78%
  • Τζίρος: 68,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία - Κατεχόμενα: Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας ύψους 2,5 δισ.

κατεχόμενα
Πηγή: Eurokinissi

Συμφωνία οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων για το 2021, ύψους 2,5 δις τουρκικών λιρών, υπέγραψε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ερσάν Σανέρ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει χρηματοδοτική βοήθεια στον προϋπολογισμό της τουρκοκυπριακής διοίκησης για να χρησιμοποιηθεί στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας καθώς και στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας μέσω της χρηματοδότησης έργων υποδομών. Στο κείμενο, που υπογράφτηκε στο προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα, προβλέπεται και η δημιουργία μιας νέας βιομηχανικής ζώνης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος επεσήμανε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ότι στόχος της είναι να συμβάλει σε μία αυτάρκη τουρκοκυπριακή διοίκηση καθώς το 2020 διοχετεύθηκαν στα Κατεχόμενα 750 εκατ. λίρες. Συνεπώς, το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας από την Τουρκία στο τέλος του 2021 θα ανέλθει σε 3,25 δις λίρες ενώ η Άγκυρα θα έχει προμηθεύσει τους Τουρκοκύπριους και με 100.000 εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Ο Φουάτ Οκτάι δεν έχασε την ευκαιρία ενόψει της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, να επαναλάβει για ακόμα μία φορά τη θέση της Τουρκίας για λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας δύο κρατών.

Από την πλευρά του ο Ερσάν Σανέρ ευχαρίστησε «την μητέρα πατρίδα Τουρκία για κάθε μορφής συνεισφορά που μας έχει προσφέρει», λέγοντας χαρακτηριστικά:. «Οι χώρες στον κόσμο έχουν IMF. Εμείς δεν έχουμε IMF, έχουμε μητέρα πατρίδα». Ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους αφού επιβεβαίωσε σε όλους τους τόνους την προσήλωση των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία ξεκαθάρισε ότι ο στόχος της πενταμερούς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δεν είναι άλλος από την επισημοποίηση των δύο ανεξάρτητων και κυριάρχων κρατών στο νησί.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ