Νέα
  • ΓΔ: 1420.06 -0.28%
  • Τζίρος: 145,03 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ryanair: Αναμένει κέρδη - ρεκόρ από την αύξηση των ναύλων - Θα πληρώσει το πρώτο μέρισμα

Ryanair: Η πανδημία δημιουργεί νέες ευκαιρίες για όσους επιβιώσουν
Πηγή: AP

Eτήσια κέρδη ρεκόρ προέβλεψε η Ryanair και υποσχέθηκε θα καταβάλλει τακτικό μέρισμα στους επενδυτές για πρώτη φορά, μετά την εκτίναξη των ναύλων κατά 24%, κατά τη διάρκεια της βασικής καλοκαιρινής περιόδου.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης με βάση τον αριθμό των επιβατών, δήλωσε ότι αναμένει κέρδη μετά από φόρους μεταξύ 1,85 και 2,5 δισ. ευρώ για το έτος (έως το τέλος Μαρτίου), ξεπερνώντας εύκολα το προηγούμενο ρεκόρ της, που ήταν 1,45 δισ. ευρώ το 2018.

Η εταιρεία χαμηλού κόστους κέρδισε 2,18 δισ. ευρώ το εξάμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού της έτους, 59% πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ της για την περίοδο αυτή, που είχε σημειώσει πέρυσι. 

Η Ryanair σχεδιάζει να καταβάλλει μέρισμα 430 εκατ. δολάρια, δηλαδή το 1/4των ετήσιων κερδών, στους μετόχους, καθώς επωφελείται από την αυξανόμενη κίνηση.

Προειδοποιεί για το κόστος καυσίμων

Παράλληλα, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία  προειδοποίησε ότι το κόστος των καυσίμων και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing Co. έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Το επιπλέον κόστος για την κηροζίνη σημαίνει ότι αεροπορική εταιρεία είναι «απίθανο» να επαναλάβει τις επιδόσεις του περσινού τρίτου οικονομικού τριμήνου, δήλωσε η Ryanair, ενώ η ορατότητα για το παραδοσιακά αδύναμο τέταρτο τρίμηνο παραμένει "πολύ περιορισμένη".

Το συνολικό λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 24% στα 6,16 δισ. ευρώ, γεγονός που η Ryanair απέδωσε στο υψηλότερο κόστος των καυσίμων που εκτινάχθηκε κατά 29% στα 2,8 δισ. ευρώ. Ενώ η αεροπορική εταιρεία έχει αντισταθμίσει το 85% των καυσίμων της σε περίπου 89 δολάρια το βαρέλι για το τρέχον οικονομικό έτος, δήλωσε ότι το κόστος των καυσίμων χωρίς αντιστάθμιση ήταν σημαντικά ακριβότερο.

Η αεροπορική εταιρεία έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για τις καθυστερήσεις στην παράδοση, γεγονός που την ανάγκασε να περιορίσει το χειμερινό της πρόγραμμα. Εως και 10 από τα 57 αεροσκάφη Boeing 737 Max που αναμένονται για το καλοκαίρι του 2024 μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι τον χειμώνα του επόμενου έτους, δήλωσε η Ryanair.

«Το χειρότερο σενάριο είναι ότι θα καταλήξουμε με 47 αεροσκάφη το επόμενο καλοκαίρι αντί για 57», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Neil Sorahan σε συνέντευξή του.

Ο Sorahan δήλωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι παραδοσιακά λιγότερο κερδοφόρο, επειδή λιγότεροι άνθρωποι πηγαίνουν διακοπές κατά τους χειμερινούς μήνες. Παρά το γεγονός αυτό, δήλωσε ότι οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα είναι ισχυρές.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ