Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παράνομες οι φοροαπαλλαγές σε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ

Πηγή: FC Barca, Real Madrid
Πηγή: FC Barca, Real Madrid

Αναταραχή στο ισπανικό ποδόσφαιρο αναμένεται να προκαλέσει απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε παράνομες τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τέσσερις κορυφαίες ισπανικές ομάδες, μεταξύ των οποίων η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Πέμπτη 4 Μαρτίου, το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ έκρινε ότι οι φοροελαφρύνσεις που παρείχε το ισπανικό κράτος σε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Οσασούνα συνιστούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Η εν λόγω απόφαση ανατρέπει απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου της ΕΕ το 2019, που είχε διαπιστώσει τότε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ «δεν απέδειξαν επαρκώς το νομικό επίπεδο ότι το επίμαχο μέτρο παρείχε πλεονέκτημα στους δικαιούχους του».

Το στόρι της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν το 2016, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις ομάδες απολάμβαναν 25% φορολογία για πάνω από 20 χρόνια, κάτι που τους έδωσε άδικο πλεονέκτημα έναντι των άλλων αθλητικών εταιρειών που πλήρωναν φόρο 30%. Τα τέσσερα σωματεία, που απολάμβαναν χαμηλότερη φορολογία επειδή αντιμετωπίζονταν ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, διατάχθηκαν να πληρώσουν 5 εκατ. ευρώ έκαστο ως επιστροφή.

Η Μπαρτσελόνα είχε, τότε, προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο το 2019 τη δικαίωσε και κατέρριψε την απαίτηση της Κομισιόν με το σκεπτικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε αποδείξει επαρκώς και με βάση κάποιον νόμο την ύπαρξη οικονομικού πλεονεκτήματος έναντι άλλων ομάδων. 

Ωστόσο, η Επιτροπή άσκησε έφεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι το κατώτερο Γενικό Δικαστήριο έσφαλε όταν ανάγκασε τους ελεγκτές της ΕΕ να αποδείξουν ότι οι σύλλογοι είχαν οικονομικό πλεονέκτημα.

Πλέον, με τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ αναιρέθηκε η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ που δικαίωνε την Μπαρτσελόνα και απορρίφθηκε αμετάκλητα η προσφυγή που είχε ασκηθεί κατά της αποφάσεως αυτής από τον καταλανικό σύλλογο. Ως αποτέλεσμα, η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω αυτές τις ενισχύσεις που δόθηκαν στις τέσσερις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ