Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αυστραλία: Ζητά συγγνώμη από τα θύματα της θαλιδομίδης - Χιλιάδες παραμορφωμένα μωρά

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε σήμερα επισήμως συγγνώμη από τα θύματα της θαλιδομίδης, ενός φαρμάκου που στα χρόνια του 1950-'60 προκάλεσε παραμορφώσεις σε χιλιάδες παιδιά στον κόσμο.

«Οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους Αυστραλούς θύματα της θαλιδομίδης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι παρουσία θυμάτων στα θεωρεία του κοινοβουλίου με την ευκαιρία της 62ης επετείου της απόσυρσής της από την αγορά.

«Σήμερα η Αυστραλία ζητάει επιτέλους συγγνώμη», συνέχισε. «Η συγγνώμη αυτή αφορά ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας μας».

Η θαλιδομίδη, η οποία περιγραφόταν την εποχή εκείνη ως «θαυματουργό φάρμακο», συνταγογραφούταν από το 1956 ως καταπραϋντικό για να ανακουφίζει τις εγκύους από τις ναυτίες.

Πηγή: AP

Χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε όλο τον κόσμο και είχε τρομερά αποτελέσματα στα έμβρυα πριν αποσυρθεί από την αγορά το 1961: από 10.000 έως 20.000 μωρά γεννήθηκαν χωρίς τμήματα των βραχιόνων ή των ποδιών, με τα χέρια ή τα πέλματα να βγαίνουν κατ' ευθείαν από τον κορμό.

Ο αυστραλός μαιευτήρας Ουίλιαμ Μακμπράιντ ήταν το 1961 ένας από τους πρώτους γιατρούς που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, διαπιστώνοντας πως οι γυναίκες ήταν περισσότερο πιθανό να γεννήσουν μωρά που πάσχουν από καθυστέρηση της ανάπτυξης ή δυσμορφίες μετά τη λήψη αυτού του φαρμάκου.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση, περίπου 150 θύματα της θαλιδομίδης συμμετέχουν στο αυστραλιανό πρόγραμμα υποστήριξης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ