Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Airbnb: Παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε Αυστραλούς πελάτες της - Η απάτη με τις χρεώσεις έφερε τσουχτερό πρόστιμο

Οι Αυστραλοί που έκαναν κράτηση μέσα από την πλατφόρμα καταλυμάτων της Airbnb και χρεώθηκαν σε δολάρια ΗΠΑ, αντί Αυστραλίας, μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση, αφού ομοσπονδιακό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 15 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία επειδή δεν κατέστησε σαφές ότι ορισμένες κρατήσεις δεν ήταν σε δολάρια Αυστραλίας, όπως πίστευαν οι πελάτες της.

Η Airbnb διατάχθηκε επίσης να καταβάλει αποζημίωση έως και 15 εκατ. δολάρια σε χιλιάδες πελάτες που επλήγησαν σε επιστροφές χρημάτων και τέλη μετατροπής, με τα θύματα να αναμένεται να λάβουν κατά μέσο όρο 230 δολάρια Αυστραλίας.

Από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2021, η Airbnb παραπλάνησε περίπου 70.000 πελάτες της στην Αυστραλία, που χρεώθηκαν σε δολάρια ΗΠΑ. Ο ιστότοπος εμφάνιζε τις τιμές χρησιμοποιώντας το σύμβολο "$", αλλά δεν είχε κάνει σαφές ότι οι τιμές ήταν σε δολάρια ΗΠΑ και όχι Αυστραλίας.

Η Airbnb παραδέχθηκε ότι παραβίασε την αυστραλιανή νομοθεσία περί καταναλωτών μέσω αυτής της πρακτικής.
Ο ομοσπονδιακός δικαστής Brendan McElwaine διέταξε την εταιρεία να καταβάλει πρόστιμο 15 εκατομμυρίων δολαρίων AU$ εντός 30 ημερών, συν 400.000 δολάρια AU$ για δικαστικά έξοδα.

Η εταιρεία γνώριζε...

Το δικαστήριο σημείωσε ότι 2.088 πελάτες είχαν διαμαρτυρηθεί στην Airbnb για χρεώσεις σε δολάρια ΗΠΑ. Η απάντηση στους πελάτες ήταν ότι είχαν επιλέξει αυτό το νόμισμα, κάτι που δεν ίσχυε.

Η εταιρεία επικαλέστηκε ένα σφάλμα στο λογισμικό της, καθώς στους πελάτες της στην Αυστραλία στο σύστημα δεν έκανε προεπιλογή του τοπικού νομίσματος. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Airbnb γνώριζε ότι οι πελάτες διαμαρτύρονταν για το ζήτημα ήδη από το 2018.

Ο δικαστής συμπέρανε ότι η Airbnb επωφελήθηκε από το γεγονός ότι οι πελάτες υπέθεταν ότι η τιμολόγηση ήταν σε δολάρια Αυστραλίας, διότι αυτό θα έκανε τη διαμονή να φαίνεται φθηνότερη από εκείνη των ανταγωνιστών, δεδομένης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Με πληροφορίες από AP, Guardian
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ