Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ερυθρά Θάλασσα: Οι παρακάμψεις εκτοξεύουν τις τιμές για ΙΚΕΑ, Amazon και Home Depot

Πηγή: AP

Η παιχνιδοβιομηχανία Basic Fun που μεταξύ άλλων εφοδιάζει τη Walmart αγωνίζεται να επαναδρομολογήσει τα φορτιά της μακριά από τη διώρυγα του Σουέζ μετά τις επιθέσεις των μαχητών Χούθι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Προμηθευτές εταιρειών όπως η IKEA, η Home Depot και η Amazon βρίσκονται στην ίδια θέση, αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή αναταραχή από την περίοδο της πανδημίας COVID-19 που τάραξε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Basic Fun, με έδρα τη Φλόριντα, συνήθως στέλνει όλα τα παιχνίδια που κατευθύνονται στην Ευρώπη από τα εργοστάσιά της στην Κίνα μέσω της διώρυγας του Σουέζ, καθώς είναι η ταχύτερη οδός, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζέι Φόρμαν, σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε επίσης: Maersk: Επιστρέφει στην Ερυθρά Θάλασσα με δεκάδες πλοία της

Η συγκεκριμένη εμπορική διαδρομή χρησιμοποιείται από το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου και η ανακατεύθυνση των πλοίων γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής αναμένεται να κοστίσει έως και 1 εκατομμύριο δολάρια επιπλέον σε καύσιμα για κάθε ταξίδι μετ' επιστροφής μεταξύ Ασίας και Βόρειας Ευρώπης.

Οι επιθέσεις με drones και πυραύλους των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν ανατρέψει τα σχέδια της Basic Fun.
Η εταιρεία αναζητά πλέον εναλλακτικές οδούς, που όμως κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα. «Θα πάρει περισσότερο χρόνο και θα κοστίσει πιο πολύ», δήλωσε ο Φόρμαν, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι τιμές για ορισμένα φορτία έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Ο αντίκτυπος

Η κατάσταση στη διώρυγα του Σουέζ παραμένει μεταβαλλόμενη και οι ναυλωτές Maersk και CMA CGM επαναπρογραμματίζουν τα ταξίδια τους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας με στρατιωτική συνοδεία.

Ο αντίκτυπος πιθανότατα θα φανεί τις επόμενες έξι εβδομάδες, δήλωσε ο Michael Aldwell, εκτελεστικός αντιπρόεδρος των logistics μέσω θαλάσσης, της ελβετικής Kuehne + Nagel.

«Δεν μπορείς να πατήσεις έναν διακόπτη» και να αναδιοργανώσεις την παγκόσμια ναυτιλία, δήλωσε ο Aldwell, ο οποίος αναμένει ότι οι εκτροπές θα προκαλέσουν έλλειψη χώρου για τα πλοία, θα εγκλωβίσουν τα άδεια εμπορευματοκιβώτια που χρειάζονται για τις εξαγωγές της Κίνας σε λάθος μέρη και θα στείλουν τους βραχυπρόθεσμους δείκτες τιμών των μεταφορών απότομα υψηλότερα.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ