Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Υπερτουρισμός: Δημοφιλής ευρωπαϊκός προορισμός απαγορεύει τα γκρουπ άνω των 25 ατόμων

Πηγή: AP

Η Βενετία θα απαγορεύσει τα μεγάφωνα και τα τουριστικά γκρουπ άνω των 25 ατόμων, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στην ιταλική πόλη. Σύμφωνα με το BBC, οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο.

Ο υπερτουρισμός αναγνωρίζεται ως επείγον ζήτημα για την πόλη, που αποτελεί ένα από τα πιο επισκέψιμα μέρη στην Ευρώπη.

Τον Σεπτέμβριο, η Βενετία ενέκρινε τη δοκιμαστική επιβολή τέλους 5 ευρώ (4,30 λίρες, 5,35 δολάρια) για τους ημερήσιους επισκέπτες.

Η πόλη, που έχει έκταση μόλις 7,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα (2,7 τετραγωνικά μίλια), φιλοξένησε σχεδόν 13 εκατομμύρια τουρίστες το 2019, σύμφωνα με την ιταλική εθνική στατιστική υπηρεσία. Μάλιστα, ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Βενετίας επιλέγουν να φύγουν, φοβούμενοι ότι οι τουρίστες θα μπορούσαν να κατακλύσουν την ιστορική νησιωτική πόλη.

Πηγή: AP

Περισσότερα κρεβάτια για τουρίστες παρά για ντόπιους

Ενώσεις πολιτών στη Βενετία ξεκίνησαν τον Απρίλιο μελέτες σχετικά με το ποσοστό διαμονής που προορίζεται για τους τουρίστες και τους ντόπιους κατοίκους.

Σύμφωνα με μία από τις μελέτες, ο αριθμός των κρεβατιών για τους τουρίστες έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 50.000 - ξεπερνώντας αυτά που είναι διαθέσιμα για τους κατοίκους της πόλης.

Τον Ιούλιο, εμπειρογνώμονες της Unesco δήλωσαν ότι η πόλη θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές.

Οι αρμόδιοι του πολιτιστικού φορέα του ΟΗΕ κατηγόρησαν τις ιταλικές αρχές για «έλλειψη στρατηγικής» όσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ιταλίας.

Τελικά, η Unesco δεν πρόσθεσε τη Βενετία στον κατάλογο.

Μέτρα σε άλλες πόλεις - Αναφορά και στην Ελλάδα

 Η Βενετία δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τον τουρισμό. Στη γειτονική Φλωρεντία, οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης. 

Το 2019, η Ρώμη εισήγαγε πρόστιμα στους τουρίστες: μεταξύ άλλων απαγόρευσε στους άνδρες να κυκλοφορούν χωρίς μπλούζα σε δημόσιο χώρο και τα λεγόμενα «λουκέτα αγάπης» σε γέφυρες.

Μακριά από την Ιταλία, η Αθήνα στην Ελλάδα περιόρισε τον αριθμό των επισκεπτών στην εμβληματική Ακρόπολη σε 20.000 την ημέρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολυκοσμία στον «ιερό βράχο» και να προστατευτεί το ίδιο το μνημείο.

Και στις αυστριακές Άλπεις, η πόλη Hallstatt - που λέγεται ότι ενέπνευσε το σκηνικό της ταινίας Frozen της Disney - έχτισε ξύλινα φράγματα για να εμποδίσει τη θέα σε δημοφιλή σημεία για μία... σέλφι δίπλα στη λίμνη, ενώ περιόρισε τον αριθμό των τουριστικών λεωφορείων και αυτοκινήτων που εισέρχονται στην περιοχή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ