Νέα
  • ΓΔ: 1383.66 +0.19%
  • Τζίρος: 38,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η φυλετική ισότητα ως μοχλός αειφόρου ανάπτυξης

ΟΗΕ: Η φυλετική ανισότητα ως μοχλός αειφόρου ανάπτυξης
Πηγή: Pixabay

Τα χέρια όπως και το πρόσωπό της σκαμμένα από τη θάλασσα, τον ήλιο και τα χρόνια. Η κα Σαλάχ ελ Μπουρί είναι διάσημη στα νησιά Κερκένα απέναντι από την ανατολική ακτή της Τυνησίας. Σε ηλικία 87 ετών συνεχίζει να ψαρεύει καθημερινά με την παραδοσιακή μέθοδο «χαρίφια», στήνοντας παγίδες με δίχτυα και πιάνοντας τα ψάρια που χρειάζεται για τα προς το ζειν. Η ίδια επέστρεψε σε ηλικία 40 ετών στον τόπο όπου γεννήθηκε και έκτοτε ψαρεύει ασταμάτητα στον τόπο που αγάπησε. «Όταν επέστρεψα, οι συγγενείς μου με ενθάρρυναν να μάθω αυτόν τον τρόπο ψαρέματος και ακολούθησα τη συμβουλή τους», αναφέρει.

Με αυτόν τον τρόπο ήπιου ψαρέματος η κα Σαλάχ διαλέγει την ψαριά της. «Ελέγχω τα δίχτυα κάθε πρωί και απόγευμα. Πάντα κάτι βγάζω», λέει. Με τα χρόνια έχει μάθει ποια ψάρια χρειάζεται. Τα υπόλοιπα δεν τα ψαρεύει. Πρόκειται για μία εξαιρετικά αγαπητή φιγούρα στα νησιά, όπου έχει βραβευτεί για το έργο και το παράδειγμά της από επίσημους φορείς της χώρας της, ενώ έχει αναγνωριστεί και από τον ΟΗΕ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η ιστορία της κας Σαλάχ ελ Μπουρί, μαζί με ιστορίες άλλων γυναικών - προτύπων στη Μεσόγειο έκανε το γύρο του κόσμου καθώς σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ UNEP/MAP: «Η ισότητα των φύλων έχει αναγνωριστεί ως μοχλός αειφόρου ανάπτυξης για τους πληθυσμούς γύρω από τη Μεσόγειο, αλλά και βασικό στοιχείο της απαιτούμενης μετάβασης στην αειφορία και την ανθεκτικότητα της περιοχής».

Οπως υπογράμμισε, η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής της Ατζέντας του 2030 και των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη βρίσκεται στην καρδιά του οράματος του Σχεδίου Δράσης της UNEP στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το χάσμα μεταξύ των φύλων που πρέπει να καλυφθεί στις Μεσογειακές χώρες κυμαίνεται από 20 έως 43 τοις εκατό, σε σύγκριση με το 31 τοις εκατό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα, το χάσμα των φύλων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μακράν το υψηλότερο όσον αφορά την πολιτική χειραφέτηση των γυναικών φθάνοντας το 75%. Μάλιστα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις γυναίκες στις χώρες της Μεσογείου, όπου το χάσμα κυμαίνεται μεταξύ 47 και 91%. Όπως υπογραμμίζεται, ένα χάσμα αυτού του μεγέθους εμποδίζει τη συμμετοχή των γυναικών σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων που είναι εγγενείς στη βιώσιμη διαχείριση των πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Tέλος, σύμφωνα πάντα με τη στρατηγική του UNEP/MAP για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών, «η επίτευξη της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της Ατζέντας 2030 ως αδιαίρετου συνόλου. Αυτή η βασική έννοια υποστηρίζει την εκπλήρωση της αποστολής του UNEP / MAP στην περιοχή της Μεσογείου».

Για το UNEP/MAP, έχει αναγνωριστεί ο βασικός ρόλος των γυναικών στην προώθηση μιας υγιούς, καθαρής, βιώσιμης και ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή Μεσογείου και των ακτών της, καθώς και η συμβολή τους στη βιώσιμη διαβίωση αλλά και την ενίσχυση των πλεονεκτημάτων για όλους, άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ