Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομολόγος Α. Λάφερ: Κάποιες χώρες θα έχουν αργό δημοσιονομικό θάνατο κατά τη «δεκαετία του χρέους»

Πηγή: Pixabay

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια κρίση χρέους που θα διαρκέσει τα επόμενα 10 χρόνια και δεν πρόκειται να έχει καλό τέλος, προειδοποίησε ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Αρθουρ Λάφερ, καθώς ο παγκόσμιος δανεισμός έφθασε τον περασμένο Σεπτέμβριο το ρεκόρ των 307,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Τόσο οι χώρες υψηλού εισοδήματος όσο και οι αναδυόμενες αγορές έχουν δει διόγκωση των χρεών τους, καθώς έχουν αυξηθεί κατά 100 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με πριν από μια δεκαετία, τροφοδοτούμενα εν μέρει από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων

«Προβλέπω ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι η δεκαετία του χρέους. Το χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο κορυφώνεται. Δεν θα έχει καλό τέλος», δήλωσε στο CNBC ο Αρθουρ Λάφερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων και πλούτου Laffer Tengler Investments.

Ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ, το χρέος έχει ανέλθει στο 336%, όταν το 2012 ήταν 110% για τις προηγμένες οικονομίες και 35% για τις αναδυόμενες οικονομίες. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ήταν 334%, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση παρακολούθησης του παγκόσμιου χρέους του Institute of International Finance.

Για να ανταποκριθούν στις πληρωμές του χρέους, εκτιμάται ότι περίπου 100 χώρες θα πρέπει να περικόψουν τις δαπάνες για κρίσιμες κοινωνικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής προστασίας.

Οι χώρες που θα καταφέρουν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση θα μπορούσαν να επωφεληθούν προσελκύοντας εργατικό δυναμικό, κεφάλαια και επενδύσεις από το εξωτερικό, ενώ όσες δεν το καταφέρουν θα χάσουν ταλέντα, έσοδα  και πολλά άλλα, δήλωσε ο Λάφερ.

Αργός δημοσιονομικός θάνατος

«Ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες αν δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρέους τους, θα πεθάνουν από αργό δημοσιονομικό θάνατο», δήλωσε ο Λάφερ, προσθέτοντας ότι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες «είναι πολύ πιθανό να χρεοκοπήσουν».

Οι ώριμες αγορές, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Γαλλία, ήταν υπεύθυνες για πάνω από το 80% της αύξησης του χρέους το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους. Οσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία είδαν τις πιο έντονες αυξήσεις. 

Ο οικονομολόγος προειδοποίησε ότι η αποπληρωμή του χρέους θα εξελίσσεται σε όλο και μεγαλύτερο ζήτημα, καθώς ο πληθυσμός στις ανεπτυγμένες χώρες συνεχίζει να γερνά και οι εργαζόμενοι γίνονται όλο και πιο δυσεύρετοι.

«Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα: ή να αυξήσεις τους φόρους ή να αναπτύξεις την οικονομία σου ταχύτερα από ό,τι συσσωρεύεται το χρέος», υπογράμμισε ο Αρθουρ Λάφερ.

Τα σχόλια του Λάφερ έρχονται στον απόηχο της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιανουάριο, στέλνοντας σήμα ότι δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ