Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Το Ισραήλ μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν «συστηματικά» την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη στη Γάζα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο της παροχής βοήθειας σε μια άναρχη εμπόλεμη ζώνη, κατήγγειλε σήμερα ο ΟΗΕ.

Έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο να γίνει η απομάκρυνση ανθρώπων για ιατρικούς λόγους και να εκτελεστεί η παράδοση βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ καθίσταται όλο και πιο δύσκολο στο νότιο τμήμα του θύλακα, δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Όλες οι άδειες για οχηματοπομπές μεταφοράς βοήθειας προς το βόρειο τμήμα του θύλακα απορρίφθηκαν από τις ισραηλινές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η τελευταία εξουσιοδότηση που δόθηκε ήταν στις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ακόμη και οι αποστολές που είχαν λάβει άδεια από τις ισραηλινές αρχές μπλοκαρίστηκαν επανειλημμένα ή δέχθηκαν πυρά, προστίθεται.

Ο Λέρκε υπενθύμισε περιστατικό που συνέβη την περασμένη Κυριακή, όταν μια οχηματοπομπή που είχε οργανωθεί από κοινού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο για την απομάκρυνση και μεταφορά ασθενών από το πολιορκημένο νοσοκομείο αλ Αμάλ στην πόλη Χαν Γιουνίς αποκλείστηκε για ώρες και οι τραυματιοφορείς συνελήφθησαν.

«Παρά τον προηγούμενο συντονισμό με τις ισραηλινές αρχές για το προσωπικό και τα οχήματα, οι ισραηλινές δυνάμεις απέκλεισαν την αυτοκινητοπομπή του ΠΟΥ για πολλές ώρες μόλις έφυγε από το νοσοκομείο», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε ασθενείς και προσωπικό να βγουν από τα ασθενοφόρα και ανάγκασε το ιατρικό προσωπικό να γδυθεί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η αυτοκινητοπομπή, η οποία μετέφερε 24 ασθενείς, παρέμεινε ακινητοποιημένη για επτά ώρες.

«Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς της Ερυθράς Ημισελήνου συνελήφθησαν έπειτα, αν και τα προσωπικά τους στοιχεία είχαν δοθεί εκ των προτέρων στις ισραηλινές δυνάμεις», δήλωσε ο Λέρκε, προσθέτοντας ότι μόνο ένας απ' αυτούς έχει απελευθερωθεί μέχρι στιγμής.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σημείωσε.

«Οι οχηματοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν δεχτεί πυρά και τους απαγορεύεται συστηματικά η πρόσβαση σε ανθρώπους που χρειάζονται διάσωση».

Αυτή η «ανεπαρκής διευκόλυνση παράδοσης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκονται εκτεθειμένοι σε απαράδεκτους κινδύνους για σύλληψη, τραυματισμό ή και κάτι χειρότερο», τόνισε ο Λέρκε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ