Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Sanofi: Πέτυχε συμβιβασμό για 4.000 αγωγές - Κατηγορούν το Zantac ότι προκαλεί καρκίνο

Sanofi / Πηγή: AP
Sanofi / Πηγή: AP

Σε μια κατ' αρχήν συμφωνία έχει καταλήξει Sanofi (SASY.PA) για τον διακανονισμό 4.000 αγωγών στις ΗΠΑ που συνδέουν το φάρμακο Zantac με τον καρκίνο, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η Sanofi δεν γνωστοποίησε τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας, η οποία πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθεί. Ωστόσο θα επιλύσει τις περισσότερες αγωγές κατά της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας σε πολιτειακά δικαστήρια των ΗΠΑ, με εξαίρεση το Ντέλαγουερ, όπου εκκρεμεί η πλειονότητα των υποθέσεων.

Η Sanofi δεν παραδέχθηκε καμία ευθύνη (για το Zantac, φάρμακο για την καούρα) που διακόπηκε στο πλαίσιο του διακανονισμού και δήλωσε ότι προβαίνει σε συμφωνία για να αποφύγει τα έξοδα και τη συνεχή απόσπαση της προσοχής της δικαστικής διαδικασίας.

«Η Sanofi υπερασπίστηκε σθεναρά την αγωγή για το Zantac από την αρχή και θα συνεχίσει να το κάνει», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Sanofi εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περίπου 20.000 αγωγές σχετικά με το Zantac σε πολιτειακό δικαστήριο του Delaware. Ένας δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Delaware στο Wilmington μελετά την τύχη περίπου 70.000 υποθέσεων που έχουν κατατεθεί κατά της Sanofi και άλλων κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένης της GSK (GSK.L), της Pfizer (PFE.N), και της Boehringer Ingelheim. Η GSK, η Boehringer Ingelheim και η Pfizer δεν σχολίασαν το θέμα.

Οι ενάγοντες και οι εναγόμενοι αναμένουν την απόφαση του δικαστή σχετικά με το αν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς των εναγόντων ότι το Zantac προκαλεί καρκίνο.

Οι φαρμακοβιομηχανίες σημείωσαν μια σημαντική νίκη το 2022, όταν ένας άλλος δικαστής απέρριψε περίπου 50.000 αγωγές με παρόμοιους ισχυρισμούς που είχαν ενοποιηθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα.

Ο εν λόγω δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γνώμες των πραγματογνωμόνων των εναγόντων ότι το Zantac μπορεί να προκαλέσει καρκίνο δεν υποστηρίζονται από έγκυρη επιστήμη. Οι ενάγοντες άσκησαν έφεση κατά της απόφασης αυτής.

Οι φαρμακοβιομηχανίες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Zantac εξέθεσε τους χρήστες σε επιβλαβή επίπεδα της καρκινογόνου χημικής ουσίας NDMA.

Οι Jennifer Moore και Brent Wisner, οι οποίοι είναι οι επικεφαλής δικηγόροι των εναγόντων στην αγωγή του Delaware και της Καλιφόρνιας, δήλωσαν την Τετάρτη ότι είναι ικανοποιημένοι που η Sanofi κατέληξε σε διακανονισμό, ενώ η δίκη συνεχίζεται εναντίον άλλων εναγομένων.

«Προχωράμε επιθετικά εναντίον της GSK και της Boehringer Ingelheim και προετοιμαζόμαστε για πολλαπλές δίκες σε πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια φέτος», δήλωσε ο Moore.

Το Zantac εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 1983, έγινε το φάρμακο με τις καλύτερες πωλήσεις στον κόσμο το 1988 και ένα από τα πρώτα φάρμακα που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις. Αρχικά διατέθηκε στην αγορά από έναν πρόδρομο της GSK, αργότερα πωλήθηκε διαδοχικά στην Pfizer, την Boehringer και τελικά στη Sanofi.

Το 2019, ορισμένοι κατασκευαστές και φαρμακεία σταμάτησαν τις πωλήσεις του Zantac μετά την ανίχνευση NDMA σε ορισμένα χάπια. Ορισμένες δοκιμές έδειξαν ότι το δραστικό συστατικό του Zantac, η ρανιτιδίνη, θα μπορούσε να αποικοδομηθεί σε NDMA με την πάροδο του χρόνου ή όταν εκτίθεται σε θερμότητα.

Οι αγωγές άρχισαν να συσσωρεύονται από ανθρώπους που είπαν ότι εμφάνισαν καρκίνο μετά τη λήψη του Zantac. Οι ενάγοντες δήλωσαν ότι οι εταιρείες γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι η ρανιτιδίνη ενέχει κίνδυνο καρκίνου και ότι παρέλειψαν να προειδοποιήσουν τους καταναλωτές.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ζήτησε από τους κατασκευαστές να αποσύρουν το φάρμακο από την αγορά το 2020.
Η Sanofi πωλεί τώρα το Zantac360, ένα αναδιαμορφωμένο φάρμακο για την καούρα, του οποίου η δραστική ουσία είναι η φαμοτιδίνη.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ