Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ecofin: Χρηματοδοτική βοήθεια ενός δισ. ευρώ στην Αίγυπτο

Το Εcofin συμφώνησε να παρασχεθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ επείγουσας βραχυπρόθεσμης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας στην Αίγυπτο για να βοηθήσει τη σταθεροποίηση της οικονομίας της.

Αυτή η βοήθεια αποτελεί μέρος της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία υπεγράφη μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου στα μέσα Μαρτίου στο Κάιρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τού Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, η βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ προορίζεται για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης μακροοικονομικής κατάστασης και των χρηματοδοτικών αναγκών της Αιγύπτου τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τις επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η βραχυπρόθεσμη βοήθεια του 1 δισ. ευρώ αποτελεί μέρος μιας δέσμης δύο προτάσεων για την παροχή μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας στην Αίγυπτο. Στόχος είναι το πρώτο μέρος ύψους 1 δισ. να εκταμιευθεί πριν το τέλος του 2024 για τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος. Το δεύτερο μέρος, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί, θα παράσχει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2024-2027.

Η συνολική μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια συνοδεύει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα στήριξης που συνήφθη με το ΔΝΤ, ύψους έως 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διατεθεί υπό προϋποθέσεις.

Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή θα παρασχεθεί με τη μορφή δανείων που θα διατεθούν σε μία δόση. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της βοήθειας είναι η Αίγυπτος να συνεχίσει να κάνει συγκεκριμένα και αξιόπιστα βήματα προς τον σεβασμό των αποτελεσματικών δημοκρατικών μηχανισμών (συμπεριλαμβανομένου ενός πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος) και του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ