Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Διπλασιασιάζει τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Απρίλιο παρά τις κυρώσεις

Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τον Απρίλιο σχεδόν θα διπλασιαστούν σε ετήσια βάση σε περίπου 14 δισ. δολάρια χάρη στην άνοδο των τιμών, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα δυτικά έθνη καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου και να περιορίσουν τη στρατιωτική του ισχύ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ωθήσει τη Δύση να επιβάλει πολλαπλές κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της χώρας.

Τα μέτρα έχουν επίσης συμπεριλάβει περιορισμούς στις αγορές ρωσικού πετρελαίου, στις χρηματοπιστωτικές πράξεις και στα πλοία, καθώς και ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων το βαρέλι.

Το προβλεπόμενο άλμα του Απριλίου στα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο είναι μεγαλύτερο σε ποσοστό από την αύξηση 30% που αναμένεται για ολόκληρο το 2024.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, τα προβλεπόμενα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Απρίλιο ανέρχονται σε 1,292 τρισεκατομμύρια ρούβλια (14 δισ. δολάρια), από 648 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Απρίλιο του 2023 και ελαφρώς χαμηλότερα από τα 1,308 τρισεκατομμύρια ρούβλια του περασμένου μήνα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας θα δημοσιεύσει τα στοιχεία του Απριλίου στις αρχές Μαΐου.

Πηγές της βιομηχανίας

Οι υπολογισμοί του Reuters βασίζονται σε στοιχεία από πηγές της βιομηχανίας και επίσημα στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη διύλιση και τις προμήθειες στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ρωσίας που είναι προσανατολισμένη στα εμπορεύματα και για τη χρηματοδότηση αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους μειώθηκε στα 607 δισεκατομμύρια ρούβλια, ή 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), υποστηριζόμενο από την ανάκαμψη των εσόδων από την ενέργεια.

Για το σύνολο του 2024, η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ομοσπονδιακά έσοδα ύψους 11,5 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2023 και αντιστρέφοντας την πτώση κατά 24% εκείνης της χρονιάς λόγω των ασθενέστερων τιμών του πετρελαίου και των εξαγωγών φυσικού αερίου που επλήγησαν από τις κυρώσεις.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ