Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώνονται, καθώς η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει την υποκείμενη δύναμη στην αγορά εργασίας, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία.

Η δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία μείωση των αιτήσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, την Πέμπτη αντέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του άλματος στις αρχές του μήνα, το οποίο είχε ανεβάσει τις αιτήσεις σε επίπεδο που είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά στα τέλη του περασμένου Αυγούστου αναφέρει το Reuters.  Αν και η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνεται ως αποτέλεσμα της σωρευτικής επίδρασης των μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το 2022 και το 2023, οι απολύσεις παραμένουν πολύ χαμηλές.

"Οι αιτήσεις διευθετήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε η επιτάχυνση που κάποιοι φοβόντουσαν δεν επήλθε", δήλωσε ο Robert Frick, εταιρικός οικονομολόγος της Navy Federal Credit Union. 

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 8.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 215.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαΐου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 220.000 αιτήσεις την τελευταία εβδομάδα. Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 5.663 σε 192.017. Υπήρξαν αξιοσημείωτες μειώσεις στον αριθμό των αιτήσεων στην Καλιφόρνια και την Ιντιάνα.

Οι εταιρείες γενικά κρατούν τους εργαζομένους τους, αφού αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εξεύρεση εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πανδημία COVID-19.
Η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022 για να επιβραδύνει τη ζήτηση στην οικονομία.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης  στις 30 Απριλίου-1 Μαΐου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι "η ζήτηση και η προσφορά στην αγορά εργασίας, σε καθαρή βάση, παραμένουν σε ισορροπία, αν και με βραδύτερο ρυθμό". Αλλά σημείωσαν επίσης ότι οι συνθήκες "γενικά είναι σφιχτές".

Η Fed έχει διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50% από τον Ιούλιο. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η πρώτη μείωση του επιτοκίου θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Η ισχύς της αγοράς εργασίας έχει βοηθήσει την οικονομία να αψηφήσει τις προβλέψεις για ύφεση.

Aιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ

O αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν νέες αιτήσεις έπεσε στις 215,000 την τελευταία εβδομάδα
Πηγή Reuters

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις κάλυψαν την περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση διεξήγαγε έρευνα σε εργοδότες για την απασχόληση του Μαΐου. Οι αιτήσεις αυξήθηκαν ελαφρώς μεταξύ των εβδομάδων έρευνας του Απριλίου και του Μαΐου

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα βοήθειας, ένα υποκατάστατο για τις προσλήψεις, θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την κατάσταση της αγοράς εργασίας. 
Η οικονομία πρόσθεσε 175.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ