Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Το απόθεμα ουρανίου αυξάνεται επικίνδυνα ενόψει των εκλογών

Το Ιράν αύξησε το απόθεμά του σε ουράνιο σχεδόν κοντά στο επίπεδο που χρειάζεται για την κατασκευή βομβών, μια κίνηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς η Τεχεράνη προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών τον επόμενο μήνα.

Πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση των πυρηνικών διασφαλίσεων μετά τον θάνατο του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν σε συντριβή ελικοπτέρου, λίγες ημέρες αφότου κορυφαίοι αξιωματούχοι του ατομικού παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών ταξίδεψαν στη χώρα για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη συνεργασία στις προσπάθειές τους για παρακολούθηση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency - IAEA) επαλήθευσαν σήμερα Δευτέρα ότι το απόθεμα του Ιράν σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο αυξήθηκε κατά 17% τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με μια εννιασέλιδη, περιορισμένη έκθεση που κυκλοφόρησε μεταξύ διπλωματών και είδε το Bloomberg. Αυτό είναι αρκετό ουράνιο για να τροφοδοτήσει αρκετές πυρηνικές κεφαλές, εάν το Ιράν λάβει την πολιτική απόφαση να επιδιώξει την κατασκευή όπλων.

"Περαιτέρω δημόσιες δηλώσεις που έγιναν στο Ιράν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναφοράς σχετικά με τις τεχνικές δυνατότητές του να παράγει πυρηνικά όπλα και πιθανές αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα του Ιράν αυξάνουν μόνο τις ανησυχίες σχετικά με την ορθότητα και την πληρότητα των δηλώσεων για τις πυρηνικές διασφαλίσεις του Ιράν", ανέφερε στην έκθεση ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Οι πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις "tit-for-tat" μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν έχουν προσθέσει επείγοντα χαρακτήρα στην πολυετή αναζήτηση του ΙΑΕΑ για την αποκάλυψη του εύρους των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης. Ενώ ο ΙΑΕΑ πραγματοποιεί καθημερινές επιθεωρήσεις των δηλωμένων ατομικών εγκαταστάσεων, οι υποψίες παραμένουν για το κατά πόσον οι Ιρανοί μηχανικοί θα μπορούσαν να κρύβουν εργασίες που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Τεχεράνη έχει εμποδίσει την έρευνα του οργανισμού για το ουράνιο που εντοπίστηκε σε μη δηλωμένες τοποθεσίες. 

Ενώ το Ιράν επιμένει ότι δεν επιδιώκει την παραγωγή πυρηνικών όπλων, η διεθνής δυσπιστία οδήγησε σε έναν συμβιβασμό έπειτα  από διαπραγματεύσεις το 2015, ο οποίος περιόρισε τις ατομικές δραστηριότητες της χώρας με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων. Πρόσφατες δηλώσεις όμως νυν και πρώην Ιρανών αξιωματούχων ότι η χώρα θα μπορούσε να επανεξετάσει το πυρηνικό της δόγμα - και ενδεχομένως να κατασκευάσει ένα όπλο - ώθησαν τον Γκρόσι να ανανεώσει τις διπλωματικές προσπάθειες του μέσω της επίσκεψής του στι Ιράν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι ΗΠΑ απηύθυναν τελεσίγραφο στο Ιράν κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΙΑΕΑ: ή συνεργάζεται ή αντιμετωπίζει μομφή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήθελαν ήδη να εντείνουν την πίεση τον Μάρτιο. Το διοικητικό συμβούλιο του ΙΑΕΑ συνεδριάζει εκ νέου στις 3 Ιουνίου στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Το απόθεμα του Ιράν σε ουράνιο εμπλουτισμένο σε επίπεδα καθαρότητας 60% αυξήθηκε σε 142 κιλά (313 λίβρες) από 121,5 κιλά τον Μάρτιο, κατέληξαν οι επιθεωρητές του ΙΑΕΑ. Τα αποθέματα καυσίμων εμπλουτισμένων κατά 20% αυξήθηκαν σε 751 κιλά από 712,2 κιλά.

Οι επιθεωρητές του ΙΑΕΑ ανέφεραν ότι το Ιράν συνεχίζει να κωφεύει σε μια έρευνα σχετικά με σωματίδια ουρανίου που εντοπίστηκαν σε μη δηλωμένες τοποθεσίες.

"Δεν υπήρξε καμία πρόοδος τον τελευταίο χρόνο", δήλωσε ο Γκρόσι στους διπλωμάτες. Το Ιράν ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΙΑΕΑ που επισκέφθηκαν την Τεχεράνη στις 20 Μαΐου ότι λόγω του θανάτου του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών, "δεν ήταν πλέον σκόπιμο" να διεξαχθούν ουσιαστικές συζητήσεις και η αναζήτηση λύσης θα πρέπει να περιμένει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, αναφέρεται σε μια δεύτερη οκτασέλιδη έκθεση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ