Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Shell και Exxon Mobil πουλάνε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που κατέχουν από κοινού στη Βόρεια Θάλασσα

Η Shell και η Exxon Mobil πλησιάζουν σε συμφωνία για την πώληση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που κατέχουν από κοινού στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας στον ανεξάρτητο βρετανικό παραγωγό Viaro Energy, δήλωσαν τρεις βιομηχανικές και τραπεζικές πηγές.

Η πιθανή συμφωνία αποτιμάται περίπου στα 500 εκατ. δολάρια, δήλωσε μία από τις πηγές.

Η πώληση των συμπλεγμάτων κοιτασμάτων Clipper και Leman Alpha θα σηματοδοτούσε το τελευταίο βήμα στη σταθερή υποχώρηση των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη γερασμένη λεκάνη τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς εστιάζουν σε νεότερες και πιο κερδοφόρες προοπτικές, επισημαίνει το Reuters.

Για την Exxon με έδρα το Τέξας, θα ολοκληρώσει την αποχώρησή της από τη Βόρεια Θάλασσα, όπου έχει παρουσία από το 1964. Πούλησε τα περισσότερα περιουσιακά της στοιχεία στην κεντρική και βόρεια Βόρεια Θάλασσα στη Neo Energy το 2021.

Η αντίπαλος της, η Chevron πωλεί επίσης τα τελευταία εναπομείναντα περιουσιακά της στοιχεία στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα.

Η συμφωνία είναι κοντά στις υπογραφές, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα ολοκληρωθεί, δήλωσε μία από τις πηγές.

Η Shell, η Exxon και η Viaro Energy αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Viaro Energy εξαγόρασε τη RockRose Energy το 2020 και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει αρκετές άλλες συμφωνίες στη βρετανική και ολλανδική Βόρεια Θάλασσα. Η εταιρεία παράγει περίπου 30.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα και έχει συμφέροντα σε περισσότερα από 30 πεδία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Η πώληση των κοιτασμάτων Clipper και Leman Alpha θα σηματοδοτήσει επίσης τη διάλυση της κοινοπραξίας Esso μεταξύ της Shell και της Exxon, η οποία ένωσε τις δυνάμεις της στη Βόρεια Θάλασσα το 1965.

Η Shell παραμένει ένας από τους κύριους παραγωγούς στη Βόρεια Θάλασσα, εκμεταλλευόμενη διάφορα κοιτάσματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπλασης του Penguins, και κατέχοντας μερίδιο στο εκμεταλλευόμενο από την BP κοίτασμα Clair.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ