Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Φωτοβολταϊκά με πτυχίο; Η Κομισιόν εγκαινίασε την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ηλιακής Ενέργειας

Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας απαιτεί γνώσεις και δεξιότητες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Ηλιακής Ενέργειας, την πρώτη από μια σειρά Ακαδημιών της ΕΕ που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της Πράξης για τη Βιομηχανία Καθαρού Μηδενός (Net-Zero Industry Act - NZIA), για την ανάπτυξη των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας των τεχνολογιών καθαρού μηδενός.

Ο ρόλος των ακαδημιών NZIA είναι να αναπτύσσουν μαθησιακό περιεχόμενο και προγράμματα παράλληλα με τη βιομηχανία.

Θα εκπαιδεύσει 100.000 εργαζόμενους

Εκτιμάται ότι ο τομέας της κατασκευής φωτοβολταϊκών θα χρειαστεί 66.000 ειδικευμένους εργαζόμενους έως το 2030, προκειμένου η ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Η Solar Academy στοχεύει να εκπαιδεύσει 100.000 εργαζόμενους στον ηλιακό τομέα κατά τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να αντιμετωπιστεί το σημερινό κενό σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες.

Ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μπαταριών, που ξεκίνησε το 2022, η Ηλιακή Ακαδημία θα σχεδιάσει το μαθησιακό περιεχόμενο, μαζί με τον κλάδο και τα σχετικά μέρη στην αλυσίδα αξίας των φωτοβολταϊκών. 

Θα αναπτύξει επίσης μαθησιακά πιστοποιητικά, τα οποία θα πιστοποιούν τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει οι άνθρωποι στα μαθήματα κατάρτισης που διοργανώνει, ενισχύοντας έτσι και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.

Μέσω τοπικών εταίρων

Η ανάπτυξη των προγραμμάτων γίνεται μέσω τοπικών εταίρων. Αυτοί μπορεί να είναι πάροχοι επαγγελματικής και εκπαιδευτικής κατάρτισης (ΕΕΚ), επιχειρήσεις, πανεπιστήμια ή άλλοι πάροχοι εκπαίδευσης και κατάρτισης με τους οποίους η Ακαδημία υπογράφει σύμβαση για την υλοποίηση των προγραμμάτων της.

Η Επιτροπή υποστηρίζει την έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ηλιακής Ενέργειας με 9 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά. Το έργο θα υλοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) μέσω της Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας, EIT Innoenergy.

Η εν λόγω Ακαδημία είναι η τελευταία πρωτοβουλία της Επιτροπής που υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του σχεδίου REPowerEU, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

"Η ενίσχυση της κατασκευής φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μας ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητά μας", δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

"Η σημερινή έναρξη της Solar Academy αποδεικνύει ότι η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

"Η έναρξη λειτουργίας της Ακαδημίας, ακόμη και πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου για την καθαρή μηδενική βιομηχανία, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του επείγοντος ελλείμματος δεξιοτήτων στον τομέα των φωτοβολταϊκών της Ευρώπης - περίπου 66.000 εργαζόμενοι μόνο για την κατασκευή - και θα εκπαιδεύσει μια νέα γενιά εργαζομένων για την ηλιακή βιομηχανία μας, σύμφωνα με τον στόχο μας να κατασκευάσουμε έως το 2030 τουλάχιστον το 40% των αναγκών μας σε καθαρή μηδενική τεχνολογία."

Ο Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον πρόσθεσε: "Η ηλιακή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής μας μετάβασης στην Ευρώπη, με τη δυνατότητα να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρό μας, σε όλα τα στάδια της βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού, από τον σχεδιασμό έως την κατασκευή, την εγκατάσταση και τη συντήρηση. Η Ακαδημία Net Zero που δημιούργησε η Επιτροπή θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους εργαζομένους μας να αγκαλιάσουν αυτή τη συναρπαστική ευκαιρία και θα προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας REPowerEU".

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ