Νέα
  • ΓΔ: 1391.72 +0.77%
  • Τζίρος: 81,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Κίνα: Τα κινεζικά ομόλογα σφήνα στις τεταμένες διμερείς σχέσεις

Σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας / Πηγή: AP
Σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας / Πηγή: AP

Η αγορά κρατικών ομολόγων της Κίνας παραμένει ιδιαίτερα ελκυστική για τους ξένους επενδυτές και ιδιαίτερα τους Αμερικανούς, παρά τις τεταμένες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που τα κινεζικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας έχουν έχουν απόδοση άνω του 3,2%, τα αντίστοιχα αμερικανικά μετά και την τελευταία αύξηση των επιτοκίων περιορίζονται μόλις στο 1,7%.

«Οι Αμερικανοί επενδυτές συνεχίζουν να ενδιαφέρονται πολύ να επενδύσουν στην κινεζική αγορά», σύμφωνα με τον οικονομολόγο της UBS, Τάο Γουάνγκ.

Ενώ «η Κίνα προσφέρει υψηλή και σταθερή απόδοση», άλλες χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης που έχουν οδηγήσει σε αρνητικές αποδόσεις για πολλά ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές ομολόγων θα πρέπει να πληρώσουν τον εκδότη όταν λήξει το ομόλογο, αντί να κερδίσουν χρήματα από αυτό.

Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για τις συμμετοχές Αμερικανών επενδυτών, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι επενδυτές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας κατέχουν περί το 3,5% των υπαρχουσών εκδόσεων σε γιουάν, σύμφωνα με το Reuters. Ειδικότερα, η κατοχή κινεζικών κρατικών ομολόγων από ξένους επενδυτές ανήλθε το Φεβρουάριο περίπου στο 10,6%, σύμφωνα πάντα με το Reuters.

Σε μόλις δύο χρόνια, οι ξένες επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα της Κίνας σχεδόν διπλασιάστηκαν σε πάνω από 2 τρισ. γιουάν (307,7 δισ. δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία της Wind Information.

Το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον έρχεται σε μία στιγμή που τα κινεζικά ομόλογα συμπεριλαμβάνονται σε μεγάλους επενδυτικούς δείκτες που παρακολουθούνται από παγκόσμιους επενδυτές, πυροδοτώντας κύμα αγορών αξίας πολλών δις. δολαρίων.

Όσο περισσότερο αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον για την κινεζική αγορά ομολόγων, τόσο περισσότερα καλούνται να μάθουν οι ξένοι επενδυτές για την κινεζική αγορά ομολόγων, υποστηρίζουν ωστόσο αναλυτές. Για τους Αμερικανούς αυτό καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο, καθώς τα «αγκάθια» στις διμερείς σχέσεις που επηρεάζουν τις οικονομικές συναλλαγές παραμένουν πολλά.

Ο Μπάιντεν  στη... γραμμή Τραμπ για την Κίνα

Η προοπτική εξομάλυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας, παραμένει ωστόσο αμφσβητούμενη, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ακόμη διατεθειμένος να εγκαταλείψει τον σκληρό τόνο που είχε υιοθετήσεις και Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο.

Παρά το γεγονός ότι Ουάσινγκτον και Πεκίνο έκαναν κατάπαυση του πυρός μετά από μία αρχική συμφωνία στη διάρκεια του περασμένου έτους, είναι εμφανές ότι η κάθε πλευρά θεωρεί την άλλη  ως τον βασικό της αντίπαλο στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα.

Ο νέος κύκλος διμερών επαφών στο Άνκορατζ της Αλάσκας προ ημερών, απλώς επιβεβαίωσε αυτό που ξέρουν όλοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την κινεζική πολιτική στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, ή τις διαρκείς επιθέσεις Κινέζων χάκερ κατά αμερικανικών στόχων.

Ο Γιανγκ Τζίτσι, επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι θέλει να χειρίζεται τις σχέσεις της με το Πεκίνο από θέση ισχύος και όχι ως ισότιμο συνομιλιτή.

Οικονομικοί εταίροι και αντίπαλοι

Αναλυτές εκτιμούν ότι το πολιτικό αυτό μπρα ντε φερ έχει ένα ξεκάθαρο  οικονομικό υπόβαθρο, με οικονομικές συνέπειες για όλο τον πλανήτη, αλλά και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Η Κίνα είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών με συνολικό (αμφίδρομο) εμπόριο αξίας 558,1 δισ. δολαρίων το 2019. Αυτός ο τεράστιος όγκος συναλλαγών υποστηρίζει περί τις 911.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια, με τις 601.000 να σχετίζονται με το χώρο των εξαγωγών και τις 309.000 με αυτόν των υπηρεσιών.

Η Κίνα είναι επίσης η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τους Αμερικανούς αγρότες, με το ετήσιο εμπόριο γεωργικών προϊόντων να ανέρχεται περί τα 4 δισ. δολάρια ετησίως τα τελευταία χρόνια, ενώ η Κίνα είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής εισαγωγών αγαθών στις ΗΠΑ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ