Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε σε Ευρωπαίους ηγέτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί τους τη Δευτέρα, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πιστεύει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει καθώς θεωρεί ότι τον κερδίζει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται τρεις πηγές με γνώση της συζήτησης.
Η δήλωση αυτή του Τραμπ, η οποία φέρεται να έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης - στην οποία συμμετείχαν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες - αποτελεί μια σημαντική μετατόπιση από τις προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις του, όπου άφηνε να εννοηθεί πως ο Πούτιν ήταν ανοιχτός σε μία ειρηνευτική διαδικασία, αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ.
Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει δημόσια τη Δευτέρα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, ώστε να τερματιστεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος.
«Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και, το σημαντικότερο, τον τερματισμό του πολέμου», είχε δηλώσει ο Τραμπ.
Δεν θέλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Αν και ο Τραμπ ξεκαθάρισε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο Πούτιν θα κρατήσει σκληρή στάση, δεν υποστήριξε τη λήψη σκληρότερων μέτρων κατά της Ρωσίας, ανέφερε η WSJ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τραμπ αρνήθηκε να υποστηρίξει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αντ' αυτού πρότεινε την επανέναρξη διαπραγματεύσεων σε χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στο Βατικανό, με τις συνομιλίες να αναμένεται τώρα ότι θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου.
Πριν από τη δίωρη συνομιλία του με τον Πούτιν, ο Τραμπ είχε δηλώσει στους Ευρωπαίους ηγέτες την Κυριακή ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κυρώσεις για την άσκηση πίεσης στον Πούτιν, αλλά τη Δευτέρα φάνηκε να κάνει πίσω από αυτή τη θέση, πρόσθεσε το δημοσίευμα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεώρησαν τις συνομιλίες ως μερική επιτυχία, συμβάλλοντας στη διαπίστωση ότι ο Πούτιν παραμένει απρόθυμος να σταματήσει τη σύγκρουση.
Οι ηγέτες πιστεύουν τώρα ότι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας, αναφέρει η WSJ.