Νέα
  • ΓΔ: 1015.48 +1.13%
  • Τζίρος: 73,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανικές εκλογές: Με ποια κριτήρια ψηφίζουν οι Γερμανοί - Οι διαφορές με άλλες χώρες

Κάλπη
Πηγή: Pexels

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εκλογές στην Γερμανία με το SPD να προηγείται σταθερά στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, βλέποντας μάλιστα τα ποσοστά του να αυξάνονται.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι περισσότεροι ψηφοφόροι στη χώρα λένε πως έχουν ήδη αποφασίσει ποιο κόμμα θα επιλέξουν, με τους Γερμανούς να έχουν τα δικά τους ξεχωριστά κριτήρια με βάση τα οποία αποφασίζουν το που θα «ρίξουν» την ψήφο τους.

Σύμφωνα με τη DW, κατά κανόνα οι Γερμανοί πολίτες ψηφίζουν προγράμματα και όχι κόμματα καθώς θεωρούν το περιεχόμενο είναι σημαντικότερο απ’ ότι οι υποψήφιοι, εν αντιθέσει με άλλα κράτη στα οποία οι πολίτες ψηφίζουν αποκλειστικά πρόσωπα. 

Οι φετινές εκλογές όμως, όπως αναφέρει το ίδιο μέσο διαφέρουν από τις προηγούμενες λόγω της αλλαγής στο αξίωμα του Καγκελαρίου. Μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την Άνγκελα Μέρκελ το ερώτημα ποιο πρόσωπο θα τη διαδεχθεί, αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Όχι τόσο για τους οπαδούς του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ή για το κόμμα «Die Linke », αλλά για τους ψηφοφόρους των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών δυνάμεων CDU/CSU, SPD, Πράσινων και Φιλελευθέρων. Ο παράγοντας προσωπικότητα του υποψηφίου αποκτά μεγαλύτερη σημασία και επειδή οι δεσμοί οπαδού-κόμματος δεν είναι πλέον τόσο στενοί. 

Γιατί προηγείται το SPD - Τι κερδίζει μέχρι στιγμής του ψηφοφόρους

Μέχρι τέλη Ιουλίου θεωρούνταν βέβαιο ότι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας θα ήταν ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU)  Άρμιν Λάσετ.  Από τις αρχές Αυγούστου διαπιστώθηκε μια αλλαγή τάσης, με τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών να αυξάνονται σταδιακά.

Για πρώτη φορά στις 19 Αυγούστου το SPD προσπερνά σε φετινή δημοσκοπική έρευνα τους Πράσινους και αναδεικνύεται δεύτερη πολιτική δύναμη. Η ανοδική πορεία συνεχίζεται και τέλη Αυγούστου δημοσιεύονται οι πρώτες δημοσκοπικές έρευνες που βλέπουν το SPD πρώτο κόμμα. Το προβάδισμα έχει πλέον παγιωθεί.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 25%, ο συντηρητικός συνασπισμός CDU/CSU 21% και οι Πράσινοι 14%.Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πήρε 12%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 11% και το ακροαριστερό κόμμα Die Linke (Η Αριστερά) 7%.

Σε συζήτηση της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών (VAP) στο Βερολίνο ο διευθυντής του δημοσκοπικού ινστιτούτου Infratest dimap, Νίκο Ζίγκελ, επισημαίνει ότι η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις αδυναμίες που παρουσίασαν τα χριστιανικά κόμματα και οι Πράσινοι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ