Νέα
  • ΓΔ: 778.98 -2.28%
  • Τζίρος: 68,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Περισσότερο χρυσό από δολάρια έχει για πρώτη φορά η Ρωσία

Χρυσός / Πηγή: pixabay

Τα αποθεματικά χρυσού της Ρωσίας ξεπέρασαν για πρώτη φορά εκείνα των δολαρίων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Ο χρυσός αποτελούσε το 23% των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, στο τέλος του Ιουνίου, ημερομηνία που υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας, ενώ το ποσοστό των «δολαριακών» assets υποχώρησε στο 22%, από 40% που ήταν το 2018.

Τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας ξεπέρασαν τα 128 δισ. δολάρια, έναντι των «δολαριακών» assets που υποχώρησε στα 124,6 δισ. δολάρια, χάρη στις συστηματικές αγορές και την αύξηση των τιμών. Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα κυριάρχησε στην αγορά χρυσού, αυξάνοντας συνεχώς τα αποθέματα χρυσού κάθε μήνα τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι συμμετοχές σε ευρώ και κινεζικό γουάν επίσης μειώθηκαν στο 30% και 12% αντίστοιχα

Ο χρυσός καταλαμβάνει πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας μετά το ευρώ, το οποίο καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών assets. Το κινεζικό γουάν καταλαμβάνει περίπου 12% των αποθεματικών.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν, την «από-δολαριοποιήση» της ρωσικής οικονομίας, ώστε να μειωθεί η ευπάθειά της στις κυρώσεις των ΗΠΑ, καθόσον οι διμερείς σχέσεις έχουν οξυνθεί. 

Τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τα επίσημα αποθέματα χρυσού που δημοσιεύθηκαν από το World Gold Council δεν επιβεβαιώνουν καμία νέα δραστηριότητα από τη Ρωσία στην κατεύθυνση αγοράς χρυσού και δη από τον περασμένο Απρίλιο, σε αντιδιαστολή με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, οι οποίες πουλούσαν περισσότερο χρυσό από όσο αγόραζαν.

Ώθηση στην αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της Ρωσίας έδωσε και η αύξηση των τιμών κατά 25% στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2019 και Ιουνίου 2020. Η κεντρική τράπεζα αγόρασε επίσης χρυσό αξίας 4,3 δισ. δολαρίων κατά την περίοδο.

Τον Νοέμβριο, τα παγκόσμια αποθέματα μειώθηκαν κατά 6.500 τόνους. Ειδικότερα, τον ίδιο μήνα αγοράστηκαν συνολικά 16 τόνοι χρυσού και πουλήθηκαν 23,3, ενώ οι χώρες που αύξησαν το αποθεματικό τους ήταν το Ουζμπεκιστάν με 8,4 τόνους, το Κατάρ με 3,1 τόνους, η Ινδία με 2,8 τόνους και το Καζακστάν με 1,7 τόνους, σύμφωνα με την έκθεση.

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ