Νέα
  • ΓΔ: 893.93 -0.05%
  • Τζίρος: 14,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δύτες ανακάλυψαν τη μηχανή κρυπτογράφησης Enigma στη Βαλτική

Δύτες ανακάλυψαν τη μηχανή κρυπτογράφησης Enigma στη Βαλτική / Πηγή: Unsplash
Δύτες ανακάλυψαν τη μηχανή κρυπτογράφησης Enigma στη Βαλτική / Πηγή: Unsplash

Τη σπάνια μηχανή κρυπτογράφησης Enigma, που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εντόπισαν Γερμανοί δύτες που έψαχναν στη Βαλτική Θάλασσα για λογαριασμό της WWF για παρατημένα δίχτυα. «Έχω κάνει πολλές συναρπαστικές και παράξενες ανακαλύψεις τα τελευταία 20 χρόνια. Αλλά ποτέ δεν φαντάστηκα ότι κάποια ημέρα θα βρίσκαμε μια από τις θρυλικές μηχανές Enigma», δήλωσε ο αρχαιολόγος Φλόριαν Χούμπερ. 

Στην αρχή, πίστεψε πως είχε βρει μια παλιά γραφομηχανή, μπερδεμένη στα δίχτυα στο βυθό του κόλπου, αλλά γρήγορα ο Χούπερ, που είναι ειδικευμένος στην ενάλια αρχαιολογία, αντιλήφθηκε την ιστορική σημασία του ευρήματος. 

Είναι γνωστό πως ο ναζιστικός στρατός χρησιμοποιούσε τις συγκεκριμένες μηχανές για να στέλνει και να λαμβάνει κρυπτογραφημένα μηνύματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο δύο Βρετανοί κρυπτογράφοι κατάφεραν και έσπασαν τον κώδικα, βοηθώντας τους Συμμάχους να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα στη μάχη για τον έλεγχο του Ατλαντικού Ωκεανού. Η ομάδα των κρυπτογράφων του Μπλέτσλεϊ Παρκ, υπό τον Άλαν Τούρινγκ, πιστεύεται ότι βοήθησε να συντομευθεί ο πόλεμος και να σωθούν χιλιάδες ζωές. 

Λίγο πριν από την παράδοση της Γερμανίας, τον Μάιο του 1945, τα πληρώματα περίπου 50 υποβρυχίων έλαβαν την εντολή να τα βυθίσουν στον κόλπο Γκέλτινγκ, κοντά στη Δανία, για να μην πέσουν στα χέρια των Συμμάχων. Στην εντολή περιλαμβανόταν και η καταστροφή των μηχανών κρυπτογράφησης. Γι’ αυτό το λόγο, πιστεύει ο Χούμπερ ότι η συγκεκριμένη μηχανή βρέθηκε στον βυθό του κόλπου. «Υποψιαζόμαστε ότι η δικιά μας Enigma πετάχτηκε στη θάλασσα κατά τη διαδικασία αυτή», είπε ο Χούμπερ, ο οποίος εργάζεται για την εταιρεία Submaris που ειδικεύεται στις υποθαλάσσιες έρευνες. 

Συνολικά, οι Γερμανοί βύθισαν περισσότερα από 200 δικά τους υποβρύχια στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα, προς το τέλος του πολέμου. Οι μηχανές Enigma έμοιαζαν με γραφομηχανές. Μολονότι είχαν κατασκευαστεί πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, σήμερα σώζονται μόνο μερικές εκατοντάδες και πωλούνται σε δημοπρασίες για δεκάδες χιλιάδες ευρώ. 

Η μηχανή, που βρέθηκε τυχαία στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) για την απομάκρυνση εγκαταλειμμένων διχτυών που απειλούν τη θαλάσσια ζωή, θα δοθεί στο αρχαιολογικό μουσείο του Σλέσβιχ. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ