Νέα
  • ΓΔ: 816.68 -0.30%
  • Τζίρος: 44,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Κρατικοποιείται η Uniper, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου

Το γερμανικό κράτος θα εθνικοποιήσει σε ποσοστό 98,5% τη γιγάντια εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, η οποία ασφυκτιά εξαιτίας των περικοπών στην παροχή ρωσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο πλειοψηφικός μέτοχος της επιχείρησης, ο φινλανδικός όμιλος Fortum.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η Fortum και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ, αναφέρει η φινλανδική επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.

«Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Fortum.

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και η δραστική μείωση των ρωσικών ροών στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει ήδη σε μία σειρά κρατικών διασώσεων και βοήθειας με δάνεια.

Ζημιές της Uniper 100 εκατ. ευρώ σε καθημερινή βάση

Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, γίνονται όλο και λιγότερο αποτελεσματική λόγω της έντασης της κρίσης, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ενεργειακών παρόχων χωρίς πιο ισχυρή κρατική στήριξη.

Με τη Ρωσία να έχει διακόψει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream, η Uniper, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αερίου στη Γερμανία, αναζητεί αλλού προμήθειες και σωρεύει ζημιές της τάξης των 100 εκατ. ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την ανάληψη του ελέγχου δύο ακόμη εταιρειών.

Οι διαβουλεύσεις για την Uniper ήταν ιδιαίτερα δύσκολες λόγωβ της εμπλοκής της φινλανδικής κυβέρνησης, η οποία έχει πλειοψηφική συμμετοχή στη Fortum.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ