Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τέλος στην εσωτερική πολιτική ανακωχή στην Ουκρανία;

Πηγή: AP

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από εννέα μήνες ίσχυε μια σιωπηρή συμφωνία.  Όσο ο ρωσικός στρατός βρίσκεται στη χώρα, οι εσωτερικές πολιτικές διαμάχες θα πρέπει να περάσουν στο παρασκήνιο. Τώρα όμως αυτή η σιωπηρή συμφωνία φαίνεται να μην ισχύει. Καταγγέλθηκε από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επέπληξε δημόσια τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Είχε προηγηθεί μια ρωσική πυραυλική επίθεση στο σύστημα τροφοδοσίας ενέργειας της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών και έγιναν μαζικές διακοπές ρεύματος σχεδόν παντού στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι ωστόσο άσκησε δριμεία κριτική στο δήμαρχο του Κιέβου λέγοντας πως πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας έμειναν 20 και 30 ώρες χωρίς ρεύμα και ότι περίμενε πιο αποτελεσματική δουλειά από τις τοπικές αρχές. Έκανε λόγο για ένα δικό του σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, υπάρχουν σημεία στην πόλη σε καταφύγια και σιδηροδρομικούς σταθμούς που τροφοδοτούνται με ρεύμα και μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δηλώνοντας έτσι πως μόνο αυτά λειτουργούν και τα υπόλοιπα είναι σε άθλια κατάσταση.

Η κυβέρνηση έβαλε «κακό βαθμό»

Έστειλε μάλιστα βουλευτές του κόμματός του «Υπηρέτες του Λαού» για να ελέγξουν τα σημεία θέρμανσης. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ντάβιντ Αρατσαμίγια ανέφερε ότι ελέγχθηκαν περισσότερα από 360 σημεία. Σε σχολεία και νηπιαγωγεία πήγαν, φέρνοντας τσάι και μπισκότα με δικά τους έξοδα. Ο Ντάβιντ Αρατσαμίγια είπε πάντως πως η κυβέρνηση έβαλε «κακό βαθμό» στη διοίκηση και επαίνεσε μόνο τη διοίκηση των ουκρανικών σιδηροδρόμων.

Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επειδή έχει περιορισμένη πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης στην Ουκρανία χρησιμοποίησε τις επαφές του στο εξωτερικό. Μίλησε στην κυριακάτικη Bild και κάλεσε τους συμπατριώτες του να επιδείξουν ενότητα. Εμφανίστηκε με ένα λευκό κράνος σε ένα θερμοηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου και δήλωσε πως «περισσότεροι από 3000 άνθρωποι εργάστηκαν μέρα και νύχτα, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν το 98% των σπιτιών στην πόλη μας τροφοδοτούνται με τηλεθέρμανση». Παραδέχθηκε όμως ότι το ένα τέταρτο των κατοίκων του Κιέβου έπρεπε να τα βγάλει πέρα ​​χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Κλίτσκο ως πιθανός πολιτικός αντίπαλος

 

Το πρωί της Κυριακής έγινε όμως γνωστό πως παντού στην πόλη των τριών εκατομμυρίων υπήρχε πάλι ρεύμα, νερό, θέρμανση και λειτουργούσε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι και η κυβέρνησή του επιτίθενται στον Κλίτσκο. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ζελένσκι το 2019, ο Αντρέι Μποχντάν, τότε επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου, ζήτησε την παραίτηση του δήμαρχου της πρωτεύουσας, ο οποίος ασκεί καθήκοντα από το 2014.

Ο Κλίτσκο κατάφερε όμως μέσω των επαφών του με τον Αντρέι Γιερμάκ, έμπιστο του Ζελένσκι, να κρατήσει τη θέση του. Ο Γιερμάκ είναι πλέον υπεύθυνος του προεδρικού γραφείου. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο Ζελένσκι θέλει να εξουδετερώσει τον Κλίτσκο ως πιθανό αντίπαλο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές 2024. Με την προϋπόθεση βέβαια να έχει τελειώσει ο πόλεμος και να έχουν επιβιώσει.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Αντρέας Στάιν (DPA)

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ