Νέα
  • ΓΔ: 1033.02 -0.04%
  • Τζίρος: 87,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Περού: Πρωτοφανής πολιτική κρίση στη χώρα

Πηγή: AP

Πρωτοφανής πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στο Περού με τον πρόεδρο, Πέδρο Καστίγιο, να εμπλέκεται σε ανοιχτό πολιτικό... πόλεμο με το κοινοβούλιο της χώρας. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Πέδρο Καστίγιο ανακοίνωσε τη διάλυση του Κογκρέσου, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της τρίτης απόπειρας παραπομπής του με το ερώτημα της καθαίρεσης, καθώς και τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης».

Η απόφαση αυτή δεν έγινε δεκτή από το Κογκρέσο, με πολλά στελέχη του Σώματος να κάνουν λόγο για πραξικόπημα και τη Βουλή να απαντά με ταχύτατη διαδικασία υπερψήφισης της πρότασης για την καθαίρεση του Καστίγιο. 

Πραγματικά, με συνοπτικές διαδικασίες, το ελεγχόμενο από τους συντηρητικούς Κογκρέσο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του Καστίγιο. 101 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης του από την εξουσία, μόλις έξι καταψήφισαν και καταγράφηκαν 10 αποχές. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Σώματος κάλεσε την αντιπρόεδρο της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε να ορκιστεί απόψε ως νέος πρόεδρος του Περού.

Επίσης, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, ο Καστίγιο έχει τεθεί και υπό κράτηση. 

Το χρονικό

Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Καστίγιο βρίσκεται αντιμέτωπος με σωρεία κατηγοριών. Εναντίον του εκκρεμούν έξι έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες κατηγορούνται συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του. Ο ίδιος υποστήριζε πως επρόκειτο για πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον του, όμως ταυτόχρονα "κρυβόταν" πριν από την ασυλία που απολάμβανε μέχρι το τέλος της προεδρικής του θητείας, τον Ιούλιο του 2026.

Το Κογκρέσο επρόκειτο να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα για να συζητήσει την πιθανότητα καθαίρεσης του και με δεδομένο ότι ήταν πιθανό η πρόταση εναντίον του να επικυρωθεί, ο Καστίγιο προσπάθησε να μπλοκάρει τη διαδικασία διαλύοντας τη Βουλή και δρομολογώντας ένα μεταβατικό Συντακτικό Κογκρέσο, που θα αναλάμβανε να δημιουργήσει και ένα νέο σύνταγμα. Στο μεταξύ θα είχε ο ίδιος τον έλεγχο και της νομοθετικής εξουσίας μέσω προεδρικών διαταγμάτων. 

Επίσης, για να εμποδίσει τυχόν λαϊκές αντιδράσεις είχε ανακοινώσει και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι το πρωί. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ