Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Τα... απόνερα του σκανδάλου φτάνουν μέχρι το Γουέστμινστερ

Πηγή: Unsplash

Με τη θύελλα του Qatar Gate να μαίνεται στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο ο εγχώριος Τύπος άρχισε να «σκανάρει» τα στοιχεία που προκύπτουν από τις κινήσεις των Βρετανών βουλευτών, αναζητώντας σκιές διαφθοράς και στο Γουέστμινστερ.

Τελικά δεν χρειάστηκαν να ψάξουν και πολύ. Σύμφωνα με τους Financial Times, η καταριανή κυβέρνηση δαπάνησε πάνω από 190.000 στερλίνες για ταξίδια 37 Βρετανών βουλευτών στη Ντόχα, μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Θεωρητικά τα ταξίδια αυτά δεν παραβιάζουν κάποιο κοινοβουλευτικό κανόνα, μια και έχουν καταγραφεί, όμως εγείρουν ερωτηματικά για την επίθεση… γοητείας που έχει εξαπολύσει το Κατάρ προς τη Δύση, τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να απωθήσει τις δυσμενείς κριτικές που διατυπώνονται εναντίον του για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εργασιακών συνθηκών ενόψει του Μουντιάλ κλπ.

Έτερες βρετανικές εφημερίδες τοποθετούν την «επένδυση» των Καταριανών σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα υπολογίζοντας πως, μόνο από τον περσινό Οκτώβριο, η Ντόχα έχει δαπανήσει πάνω από 260.000 στερλίνες, όχι μόνο για ταξίδια και φιλοξενία, αλλά και για δώρα σε Βρετανούς βουλευτές.  

Πηγή: AP

Οι φιλοκαταριανοί βουλευτές

Στη λίστα της φιλοκαταριανής κοινοβουλευτικής ομάδας της βρετανικής Βουλής (APPG) μετέχουν 17 βουλευτές, με επικεφαλής τον συντηρητικό, πρώην υπουργό Ουαλίας Άλουν Κερνς. Η ιστοσελίδα της ομάδας αναφέρει πως μέλη του έχουν λάβει μέσω επίσημων διαύλων 271.000 στερλίνες από το Κατάρ, από το 2016, κυρίως σε ταξίδια και φιλοξενία.

Ο ίδιος ο Κερνς έχει μιλήσει επανειλημμένως με ιδιαίτερα θετικά λόγια για το Κατάρ και την… πρόοδο που έχει κάνει σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο ίδιος έχει κάνει δύο ταξίδια φέτος στο Κατάρ, αξίας 9.323 στερλίνων, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων, της φιλοξενίας και όλων των γευμάτων.  

Ουσιαστικά το Κατάρ είναι ανάμεσα στους πιο γενναιόδωρους σπόνσορες δωρεάν ταξιδιών μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν. Το γεγονός πως στο μέτωπο αυτό ξεχωρίζουν συνολικά χώρες του αραβικού κόσμου προκάλεσε επίσης εκνευρισμό στο Λονδίνο, παρά το γεγονός πως οι συναλλαγές αυτές έγιναν… πάνω από το τραπέζι.

«Οι (βρετανοί) βουλευτές θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί κυβερνήσεις με χαμηλές επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι διατεθειμένες να τους προσφέρουν δωρεάν ταξίδια, πριν αποφασίσουν να τα αποδεχτούν» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Politico, η ερευνήτρια της Transparency International UK, Ρόουζ Γουίφεν.

Για την ώρα, βέβαια, δεν υπάρχουν στοιχεία -τουλάχιστον όχι ακόμη- για δωροδοκία Βρετανών βουλευτών από το Κατάρ, όπως έγινε στην περίπτωση του Qatar Gate που κλονίζει συθέμελα τις Βρυξέλλες.

Όμως, τέτοιου είδους πρακτικές δεν τιμούν το βρετανικό κοινοβούλιο, σχολιάζουν επικριτικά ντόπιοι αναλυτές, ζητώντας αναθεώρηση των κανόνων δεοντολογίας και διαφάνειας, όπως έχει δρομολογηθεί και στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών.   

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ