Νέα
  • ΓΔ: 1244.75 +2.16%
  • Τζίρος: 137,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μεταναστευτικές ροές μέσω Ιταλίας και όχι Ελλάδας

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Eίναι εξήντα πέντε οι μετανάστες και πρόσφυγες που ανασύρθηκαν νεκροί από την θαλάσσια περιοχή κοντά στις ακτές του Κρότωνα, στην Καλαβρία. Από το ναυάγιο που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, σώθηκαν ογδόντα πέντε άνθρωποι, αλλά οι αγνοούμενοι, ξεπερνούν τους πενήντα.Πάντως, στη Ρώμη φούντωσε και πάλι για τα καλά η συζήτηση για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού

Στην Ιταλία, όλοι προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν πώς μπόρεσε να συμβεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, φαίνεται ότι κάτι δεν λειτούργησε όπως έπρεπε στη φάση παροχής βοήθειας. Μπορεί, δηλαδή, οι ιταλικές αρχές να μην συνειδητοποίησαν έγκαιρα τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι πάνω από διακόσιοι επιβαίνοντες στο καΐκι αυτό που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Σμύρνη. Η Frontex ειδοποίησε της ιταλικές αρχές, αλλά έγραψε σε μήνυμα, ότι το πλεούμενο ταξίδευε υπό κανονικές συνθήκες. Για το λόγο αυτό, δεν κινητοποιήθηκαν πλοιάρια της ιταλικής ακτοφυλακής, αλλά τα πιο μικρά ταχύπλοα της οικονομικής αστυνομίας, τα οποία έχουν περιορισμένες δυνατότητες συμμετοχής  σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Πολύ επικίνδυνα ταξίδια

Πέρα από τυχόν λάθη, υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Στην Ιταλία, οι αρχές αλλά και οι σχολιαστές διερωτώνται για ποιο λόγο, τους τελευταίους μήνες, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία, παρουσιάζουν συνεχή αύξηση. Μια εξήγηση που έδωσε η δημόσια τηλεόραση Rai, είναι ότι οι ροές προς τα ελληνικά νησιά έχουν περιοριστεί λόγω μεγαλύτερης φύλαξης και, κατά συνέπεια, η εναλλακτική που επιλέγουν οι διακινητές είναι οι ακτές της Καλαβρίας και της Απουλίας. Πρόκειται για ταξίδια υψηλού κινδύνου, τα οποία διαρκούν τέσσερις με πέντε ημέρες. Έτσι, μετά την Λιβύη, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται αντιμέτωπη και με ένα νέο πρόβλημα. 

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ρώμης επιμένει ότι η μόνη λύση είναι η νόμιμη μετανάστευση και έκανε γνωστό ότι φέτος προτίθεται να επιτρέψει σε περίπου 500.000 οικονομικούς μετανάστες, να έρθουν στην Ιταλία με νόμιμες διαδικασίες.

Οι ΜΚΟ, τέλος, ζητούν να τους επιτραπεί να αυξήσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Μεσόγειο (με κατάργηση του νέου, αυστηρού κανονισμού που ενέκρινε η Ιταλία) ώστε  να μην σημειωθούν άλλες τραγωδίες. «Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε κάποιους, ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, ούτως ή άλλως, δεν είναι παρούσες με τα σκάφη τους στη θαλάσσια διαδρομή από την Τουρκία προς την Ιταλία», απάντησαν μέλη της κυβέρνησης Μελόνι.   

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ