Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γαλλία: Εκτακτο φόρο στους πλούσιους για την πράσινη μετάβαση ζητά σύμβουλος του Μακρόν

Υπέρ της επιβολής έκτακτου φόρου στη χρηματοοικονομική περιουσία των πιο εύπορων Γάλλων με στόχο την εξεύρεση των πόρων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση τάσσεται ο Ζαν Πιζανί-Φερί, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και εμπειρογνώμονας του οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel.

Το κόστος της πράσινης μετάβασης για να γίνει αποδεκτό θα πρέπει να είναι δίκαια κατανεμημένο, επισημαίνει σε άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde o Γάλλος εμπειρογνώμονας, υπογραμμίζοντας ότι «αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων κατά 55% ως το 2030 θα πρέπει να κάνουμε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αυτά που δεν κάναμε τα προηγούμενα 30 χρόνια».

Κατά τον Γάλλο οικονομολόγο, η πράσινη μετάβαση στην πρώτη φάση της δεν θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αντιθέτως, υπογραμμίζει, ενδέχεται να δημιουργήσει ένα αρνητικό οικονομικό σοκ. Ωστόσο, συνεχίζει ο Πιζανί-Φερί, «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι, μετά το 2030, η οικολογική μετάβαση θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη».

«Η περίοδος κατά την οποία καταναλώναμε άφοβα πετρέλαιο και αέριο έχει πλέον τελειώσει και τα νοικοκυριά θα πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη να εξοικονομούν ενέργεια», δήλωσε.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της εξεύρεσης πόρων μέσω του κρατικού δανεισμού, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες αξιολόγησης δεν θα υποβαθμίσουν την γαλλική οικονομία αντιλαμβανόμενες πως πρόκειται για δανεισμό για καλό σκοπό, ο οποίος θα αποδώσει οικονομικά στο μέλλον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ