Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Louis Vuitton - Hermes: Βουτιά των μετοχών λόγω επιβράδυνσης της ζήτησης από τις ΗΠΑ

Απώλειες πάνω από 30 δις. δολάρια κατέγραψε σήμερα η κεφαλαιοποίηση εταιρειών πολυτελών προϊόντων, όπως της Lοuis Vitton (LVMH) και της Hermes, οι μετοχές των οποίων έκαναν ισχυρό ράλι φέτος, χάρη στην ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα.

Η μετοχή της Hermes International έκανε βουτιά 5,5% και της Louis Vitton 4%, ενώ η ιδιοκτήτρια της Gucci, Kering, είδε τη μετοχή της να μειώνεται πάνω από 2%.

Οι εταιρείες αυτές ήταν πέρυσι για την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά ό,τι οι τεχνολογικοί κολοσσοί (Big Tech) – όπως η Apple, η Alphabet, η Meta και η Amazon – για την Wall Street: Μία ομάδα κυρίαρχων επιχειρήσεων που συνεχίζουν να αναπτύσσονται ανεξάρτητα από την πορεία της οικονομίας.

Υποτονική ζήτηση από τις ΗΠΑ

Η  προσδοκία για συνεχή ανάπτυξη, ωστόσο, μετριάζεται τώρα, όπως προέκυψε από συνέδριο για τον κλάδο που διοργάνωσε στο Παρίσι η Morgan Stanley, κυρίως λόγω της σχετικά υποτονικής ζήτησης από τις ΗΠΑ όπως δήλωσε αναλυτής της τράπεζας.

Η συγκράτηση της ζήτησης στις ΗΠΑ αντισταθμίστηκε πάντως από την ισχυρότερη ζήτηση από άλλες περιοχές, όπως η Ασία. «Συνολικά, η εικόνα ήταν ενός ανθεκτικού κλάδου, καθώς η συνεχιζόμενη ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ισχύ σε άλλες αγορές», σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ασία αποτελούν σημαντικές αγορές για τις ευρωπαϊκές εταιρείες πολυτελών ειδών. Το 30% των πωλήσεων της LVMH πέρυσι προήλθε από την Ασία (εκτός της Ιαπωνίας) και το 27% από τις ΗΠΑ.

Αναλυτές της Deutsche Bank ανέφεραν επίσης ότι η επιβράδυνση της ζήτησης από τις ΗΠΑ αποτελεί μία αυξανόμενη ανησυχία. Αν και η ζήτηση από την Κίνα ήταν ένας βασικός μοχλός των ισχυρών πωλήσεων, οι επενδυτές πιθανόν θα είναι πιο επιλεκτικοί εφεξής, πρόσθεσαν.

Ράλι των μετοχών φέτος

Οι μετοχές πάντως έκαναν ράλι φέτος, με αυτή της LVΜH να αυξάνεται 25% από την αρχή του έτους και της Hermes 34% έναντι 10% που αυξήθηκε ο πανευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς Stoxx 600.

Το ράλι φούσκωσε την κεφαλαιοποίηση της LVMH τόσο πολύ, ώστε έγινε τον Απρίλιο η πρώτη εταιρεία που ξεπέρασε το όριο των 500 δις. δολαρίων.

Και τα κέρδη αυτά σημειώθηκαν σε μία περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης. Τον περασμένο μήνα,  μετοχή της LVMH κατέγραψε ρεκόρ μετά την ανακοίνωση αύξησης των πωλήσεων, ενώ και οι πωλήσεις της Hermes έκαναν άλμα λόγω της ζήτησης από την Κίνα.

Ωστόσο, ήρθαν τα πρώτα προειδοποιητικά σήματα, με την LVMH να σημειώνει ότι βλέπει μία επιβράδυνση στην ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ